Orezul cu lapte este desertul copilăriei noastre. Aromat cu dulceață de vișine, cu scorțișoară, coajă de lămâie sau de portocală, fiecare casă are propria rețeta de orez cu lapte. Dacă ești începător și ai vrea să-ți prepari pentru cină sau pentru micul dejun o porție delicioasă de orez cu lapte, fără să ai grija că se lipește orezul de fundul oalei sau nu ești sigur de cantitatea de orez pe care să o folosești, în rândurile de mai jos vei găsi toate informațiile necesare.
Care este cantitatea de orez necesară la 1 litru de lapte. Ce tip de orez este potrivit pentru a prepara orez cu lapte?
- Se poate folosi orice tip de orez, dar cel mai potrivit este cel cu bob rotund. Orezul se clătește cu apă rece înainte de a fi preparat.
- Cantitatea de orez folosită la 1 litru de lapte, este de 250 grame. Proporția întotdeauna este de 1:4. Adică, la 400 mililitri de lichid, se pun 100 grame de orez. Pentru ca orezul să fie cremos, cantitatea de lichid crește, respectiv proporția orez/ lapte, poate fi de 1:8, respectiv la 100 grame orez, se folosesc 800 mililitri de lapte.
- Orezul se fierbe inițial în puțină apă. Apa se va aduna la calculul total de lichid. Fierberea orezului în apă se va face timp de 3-4 minute, apoi se adaugă laptele.
- Pentru fierberea orezului folosește o oală cu fundul gros.
- Orezul se fierbe la foc mic. Se amestecă constant pentru evita prinderea orezului de fundul apei, ulterior de gustul de ”ars”.
Sfaturi utile pentru a prepara orez cremos cu lapte
- În timpul fierberii, se adaugă un praf de sare în orez.
- În funcție de orez, timpul de fierbere a orezului diferă. Fierberea orezului se face conform timpului de fierbere indicat pe ambalaj.
- Zahărul se adaugă spre final, când orezul este aproape fiert.
- După ce orezul a fiert, cratița se acoperă cu un capac și se lasă deoparte timp de 15-20 de minute. În acest timp boabele de orez vor mai absorbi lapte devenind foarte cremoase. Pentru un orez cu lapte cremos, în momentul servirii acesta va fi fluid pe măsură ce se răcește acesta va deveni ca o budincă densă.
- Dacă ții post sau dorești să folosești un lapte vegan, folosește aceeași cantitate de lapte indicată în rețetă. Recomandat pentru acest preparat este laptele de migdale, pentru un gust mai bun.
Rețeta simplă de orez cremos cu lapte
Ingrediente
- 250 grame orez
- 750 mililitri lapte
- 250 mililitri apă
- 50 grame zahăr brun sau alb
- coajă de lămâie sau de portocală
- un praf de sare
- 1 baton de scorțișoară
- extract de vanilie
- extra: dulceață de vișine, ciocolată mărunțită, fructe deshidratate, sos de caramel, etc.
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Mod de preparare
- Orezul se clătește bine cu apă rece.
- Într-o crăticioară, de preferat cu fund dublu sau anti aderentă, se pun 250 mililitri de apă la fiert.
- Când apa a început să fiarbă, se pune orezul spălat. Se lasă la fiert pentru 3-4 minute apoi se adaugă 750 mililitri lapte, coaja de lămâie, un praf de sare, batonul de scorțișoară și extractul de vanilie.
- Orezul va fierbe atât cât este indicat pe ambalaj. Unele tipuri de orez absorb mai mult lichid, așadar dacă lichidul scade prea mult în timpul fierberii, poți completa cu lapte încălzit.
- În timpul fierberii, se amestecă constant pentru că orezul are tendința de a se lipi de oală.
- Când boabele de orez sunt aproape fierte, adaugă zahărul.
- După ce orezul este a fiert, stinge focul și acoperă orezul cu un capac. Lasă- l deoparte pentru 15- 20 de minute, timp în care boabele de orez vor absorbi lichidul devenind cremoase.
- Porționează orezul cu lapte în boluri. Pe măsură ce se va răci, acesta va deveni de consistența unei budinci.
- Adaugă toppingurile preferate.
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!