Unul dintre preparatele tradițonale iconice ale poporului român sunt, fără îndoială, sarmalele. Aceste bucate delicioase pot fi gătite în orice sezon și de multe ori sunt vedetele meselor festive. Există nenumărate rețete de sarmale, fiecare dintrele ele având secretul său. Însă o practică obișnuită este ca în compoziția sarmalelor să fie adugat orez. Iată cât orez se pune la sarmale, mai exact. Trebuie să ții cont de această regulă, dacă vrei ca preparatul tău să iasă delicios și cu textura potrivită.
Pentru ca sarmalele tale să iasă gustoase, este foarte important să știi cât orez trebuie să pui în compoziție. Marele secret constă în a ști cât orez să pui la un kilogram de carne, pentru a nu risca să îți iasă sarmalele prea moi sau, din contră, prea tari.
Citește și: Cum și cât se fierb sarmalele de post ca să iasă delicioase. Trucuri de aur de la gospodinele iscusite
Bucătarii cu experință se ghidează după ”regula de 10%”. Aceasta presupune folosirea a unei cantități de orez echivalentă cu 10% din cantitatea de carne. Mai exact, la un kilogram de carne, se folosesc 100 g de orez. Așadar, în funcție de cantitatea de carne folosită pentru sarmale, poți ajusta și cantitatea de orez, folosind regula prezentată mai sus.
Orezul adăugat la sarmale oferă preparatului o consistență mai bună și mai plăcută și le face mai savuroase și mai sățioase. Orezul din carnea de la sarmale ajută la menținerea umidității în timpul rocesului de gătit, astfel că preparatul nu se va usca și nu va deveni prea fad.
Citește și: Câte zile se pot ține sarmalele în frigider, de fapt. Multe persoane fac greșeala
Așa cum bine știm cu toții, sarmalele pot fi făcute cu frunze de viță sau cu foi de varză. Dacă ne referim la cele făcute cu varză murată, acest preparat necesită o atenție deosebită. Mai ales în ceea ce privește varza scoasă din butoi.
Există anumite trucuri pe care le poți aplica pentru ca preparatul tău să iasă delicios. Unul dintre ele constă în faptul că varza murată trebuie pusă în apă rece după ce o scoți din butoi, înainte de a fi folosită la sarmale. Dacă nu faci acest lucru, riști ca preparatul să iasă mult prea sărat și să nu mai poată fi consumat.
Mai mult, bucătarii cu experiență recomandă să nu folosim partea din mijloc a verzei petru împachetarea sarmalelor. Ci ne sfătuiesc ca aceasta să fie tocată și pusă în oala cu sarmale.
Varza din mijloc se rupe destul de ușor și riscăm ca întreaga compoziție de sarmale să iasă în oală.