Castraveții murați se numără printre pregătirile pe care majoritatea gospodinelor le fac pentru iarnă. Aceste legume pot fi puse la borcan fie în saramură, fie în oțet, rețetele fiind diferite. Cât oțet se pune la castraveții murați și cum se sterilizează borcanele, pentru a se păstra cât mai bine peste iarnă.
Pentru a conserva castraveții în soluție de oțet, ai nevoie de borcane potrivite și de câteva ingrediente la îndemână. Pe lângă oțet și castraveți, mai poți pune în borcane și piper boabe, muștar boabe, foi de dafin și bastonașe de hrean și de morcovi. Castraveții trebuie să fie mici și drepți, pentru a se așeza bine în borcane.
Poți folosi borcane de 800 de grame, pe care să le sterilizezi înainte. Acestea pot fi sterilizate la cuptor, în mașina de spălat vase sau în cuptorul cu microunde. Cantitatea de lichid care va fi pusă peste castraveți se stabilește în funcție de câte borcane sunt.
Citește și: De ce fermentează castraveții murați. Greșeala care le strică gustul unic și textura crocantă
La fiecare litru de apă se vor pune 20 g de sare neiodată, specială pentru murături, și 20 g de zahăr. Acesta are rolul de a echilibra gustul acru al oțetului și de a face murăturile delicioase.
Pentru a obține o soluție cu un gust perfect echilibrat, cantitatea de oțet trebuie să fie jumătate din cantitatea de apă folosită. Astfel, la un litru de apă vei folosi 500 ml oțet alb, o lingură de sare grunjoasă și o lingură de zahăr. Pentru a determina exact câtă soluție trebuie să faci, umple borcanele cu castraveți și toarnă apă peste ei, până când bolcanele se umplu.
Golește apoi apa într-un vas și cântărește-o. Dacă ai un litru și jumătate de lichid, varsă jumătate de litru de apă și pune oțet. Adaugă zahăr și sare și amestecă până când se dizolvă. Toarnă amestecul în borcane, peste castraveți. Adaugă în fiecare borcan boabe de muștar și de piper, foi de dafin și bețișoare de morcovi și de hrean. La final, se sigilează borcanele și se sterilizează, pentru a se păstra bine peste iarnă.
Pentru a doua sterilizare, a borcanelor umplute, aveți nevoie de cratițe încăpătoare. Pe fundul acestora se pun prosoape sau cârpe și se vor așeza borcanele, cu distanță între ele. Acestea nu trebuie să stea lipite sau foarte apropiate. Se acoperă borcanele cu un alt prosop sau cu hârtie de bucătărie, pentru a menține aburul în interior și pentru a crește temperatura de sterilizare.
Se pune apă cât să acopere borcanele trei sferturi și se pornește focul. În funcție de dimensiunea vasului, poate să dureze în jur de 30 de minute până când apa începe să fiarbă. Din acel moment, borcanele se fierb pentru o jumătate de oră, la foc mic. Se oprește focul și se lasă borcanele să se răcească treptat, în vasul în care au fost fierte.
Procesul de răcire poate să dureze până la 8 ore, în funcție de dimensiunea vasului și a borcanelor. După ce acestea s-au răcit complet, pot fi așezate în cămară sau în beci. Castraveții au nevoie de cel puțin trei săptămâni pentru a fi perfect murați.