Cât poate rezista un om fără mâncare. Ei bine, acest lucru diferă de la un caz la altul. Felul în care funcționează organismul este extrem de important. Astfel că, unii sunt mai rezistenți, alții se simt slăbiți mult mai rapid, în cazul în care nu mănâncă. Pentru a afla mai multe despre acest proces, aveți mai jos câteva efecte pe care le are lipsa mâncării asupra organismului.
Atunci când vine vorba despre rezistența omului la lipsa mâncării, trebuie să luați în considerare mai mulți factori. Nu toți au aceleași reacții. Astfel că, perioada până ce omul va muri din cauza lipsei hranei, diferă în funcție de mai mulți factori, cum ar fi starea generală de sănătate, genele sau greutatea persoanei respective.
Există oameni care se înfometează special, de cele mai multe ori pentru a pierde în greutate. Este o mare greșeală și asta pentru că organismul ar putea ceda mai rapid decât vă așteptați.
Drept urmare, în cazul în care starea de sănătate este una bună și hidratarea este asigurată, un om poate supraviețui fără hrană în jurul a 40 de zile.
Însă, există cazuri în care unii au reușit să trăiască, complet privați de hrană, chiar și 73 de zile. Aceste cazuri sunt rare și nu ar trebui să vă jucați că sănătatea voastră și să vă puneți viața în pericol.
În cazul în care, totuși, există un aport foarte mic de hrană, omul poate supraviețui mai mult timp. Nu puține au fost aceste cazuri. Efectele au îngrozit lumea, în diverse lagăre de concentrare sau în cazul unor războaie civile.
Persoanele care se înfometează voit, pentru că țin diete sau cei anorexici se supun unor riscuri uriașe. În cazul în care consumați mai puțin de 400 de kcal pe zi, veți avea de suferit. Toate astea vor atrage după sine probleme grave cardiovasculare sau chiar infarctul.
După câteva zile de înfometare, apar o serie de simptome cum ar fi:
Înfometarea avansată, cauzează cedarea progresivă a organelor și experimentarea următoarelor:
„Înfometarea a NU este o soluție! Însă poți ‘câștiga’ dureri le de cap, ameţeli, lipsa de energie, dificultăţi de atenţie şi memorie, iritabilitate, iar pe termen lung duce la dezechilibrele nutriţionale care se pot manifesta sub diferite forme: probleme ale pielii, părului, unghiilor, anemii, creșterea rezistenței la insulină, probleme hormonale ș.a.m.d.
Orice plan alimentar care se vrea eficient și sănătos trebuie să fie flexibil și diversificat. Viață noastră de zi cu zi nu este un set de reguli sau situații ideale!Aveți grijă de sănătatea voastră!”, este mesajul expertului în nutriție, Cori Grămescu.