Carnea de porc nu lipsește de pe mesele și din frigiderele românilor în sezonul rece. În prag de sărbători, mulți oameni obișnuiesc să cumpere o cantitate mai mare de carne de porc și să o depoziteze la congelator, pentru a fi consumată ulterior. La fel se întâmplă și în cazul cărnii provenite de la porcul din propria gospodărie. Nu toți românii știu însă cât rezistă carnea de porc la congelator și ce se întâmplă dacă depășești termenul.
Congelarea alimentelor este metoda ideală pentru a prelungi durata de valabilitate a acestora. Congelatorul se folosește pentru depozitarea cărnii, dar și a altor alimente precum fructe, legume, mâncare gătită sau aluaturi. Dacă o bucată de carne proaspăt cumpărată rezistă la frigider maximum 5 zile, la congelator poate fi păstrată și câteva luni bune.
În funcție de tipul de carne, durata de congelare diferă. În ceea ce privește carnea de porc, specialiștii recomandă ca aceasta să fie păstrată la congelator între 6 și 8 luni, în funcție de cum este depozitată. Există însă și situații în care carnea rămâne proaspătă la congelator chiar și un an.
Dacă ai bucăți de carne de porc gata tăiate pentru friptură sau pentru tocăniță, acestea pot fi depozitate la congelator până la 6 luni. Pune-le în pungi pe care le vei vida, pentru a se păstra mai bine. Poți folosi un aparat de vidat sau pungi cu zip-lock, din care să scoți foarte bine aerul.
Scie pe pungi, cu un market permanent, data la care carnea a fost congelată și ce tip de carne este. În acest fel, vei ști până când trebuie consumată și vei găsi imediat ce cauți atunci când deschizi congelatorul.
În ceea ce privește carnea tocată sau produsele din carne tocată de porc, precum cârnații, acestea pot fi păstrate mai mult timp la congelator. Durata lor de valabilitate la temperaturi scăzute se poate întinde până la 8 luni.
De asemenea, dacă ai o bucată mare de carne, care nu este porționată, sau carne afumată, trebuie să știi că acestea rezistă în congelator până la un an de zile. În cazul în care aceste perioade sunt depășite cu câteva săptămâni, nu înseamnă neapărat că nu mai poți consuma carnea respectivă. Ea nu se alterează, ci își poate pierde calitățile și savoarea.
O greșeală pe care nu ar trebui să o faci niciodată este să dezgheți și apoi să recongelezi carnea, indiferent că este de porc, vită, pasăre sau pește. Dacă ai o bucată prea mare de carne și ai apucat să o dezgheți, dar nu o vei folosi pe toată, în niciun caz nu pune ce a rămas la loc în congelator. Carnea poate fi păstrată la frigider pentru încă 4-5 zile și rezistă mai bine dacă o marinezi. Fă un baiț din condimente și vin și pune carnea de porc la macerat în amestec, la frigider.
Nu doar carnea de porc are o anumită durată de valabilitate atunci când este congelată. Fiecare aliment are o perioadă optimă în care poate fi păstrat la congelator. De altfel, pe ușa interioară a congelatorului există niște simboluri care îți arată exact cât timp poți păstra diferite tipuri de carne acolo.
Felurile de carne sunt marcate cu desene ce reprezintă animalele de la care provin. În dreptul fiecărui simbol este scris 3M, 6M, 12M sau mai mult, însemnând 3, 6, respectiv 12 luni.
Atunci când vrei să dezgheți o bucată de carne, ia în considerare că acest lucru poate să dureze câteva ore bune. Deși poți folosi funcția de dezghețare a cuptorului cu microunde, nu este recomandat să faci acest lucru. Scoate carnea din congelator de seara și pune-o în frigider până a doua zi dimineața, pentru a se decongela treptat.
O altă metodă presupune să pui punga cu carne congelată în apă. Acest pas este mai rapid, însă trebuie să folosești apă rece întotdeauna, în niciun caz apă caldă.