Sărbătorile sunt un prilej de a ne întâlni cu prietenii, cu familia și desigur, să ne bucurăm de mâncărurile festive. Dar nimănui nu-i place să arunce mâncarea și de aceea este necesar să cunoaștem bune practici pentru păstrarea a ceea ce rămâne de la masa de Paște.
Ce trebuie să știi, dacă vrei să ții friptura de miel la frigider
În acest sens, sunt câteva reguli de siguranță alimentară pe care ar trebui să le cunoaștem:
- Carnea gătită trebuie refrigerată la 2 ore după preparare. După aceste două ore, începe zona de pericol care favorizează creșterea microbilor patogeni.
- Zona de pericol- Creșterea bacteriilor în alimente se produce la temperaturi cuprinse între 4 și 65 0C. Așadar, orice aliment rece, precum salatele, trebuie păstrat la temperaturi sub 4 0C. În consecință, orice masă caldă, cum ar fi friptura de miel, trebuie încălzită la o temperatură peste 65 0C. În orice alt caz, trebuie respectată regula de 2 ore descrisă mai sus.
Cum se păstrează carnea de miel, proaspătă sau gătită?
Carnea de miel, pe lângă faptul că are un conținut ridicat de proteine, este un aliment foarte bogat din punct de vedere al vitaminelor din complexul B, zinc, fier și mangan. Carnea de miel, care poate fi preparată în multe moduri diferite de gătit, se deteriorează în scurt timp atunci când este depozitată în condiții necorespunzătoare și poate provoca toxiinfecții alimentare atunci când este consumată în acest mod.
Păstrare carne crudă de miel
- După cumpărare, se recomandă păstrarea cărnii în ambalajul original la frigider, la o temperatură de până la 4 grade Celsius.
- Carnea tocată sau tăiată în cubulețe mici poate fi păstrată la frigider până la două zile de la cumpărare, iar bucățile mai mari (cotlet, pulpă, semicarcase) rezistă, în frigider, până la 3-5 zile
- Carnea de miel proaspătă poate fi congelată până la 4 luni, în cazul carcaselor sau bucăților mari de carne, acestea pot fi păstrate la congelator, pentru 6-9 luni.
- O altă metodă de conservare a cărnii de miel este conservarea prin sărare, la borcan. În acest mod, carnea de miel poate fi păstrată timp de 3-4 luni, cu condiția ca ambalajul să fie închis etanș, iar carnea să fie acoperită de sare.
- Desigur, mai sunt metodele clasice de conservare prin afumare, uscare, în untură, etc.
Nu există bucătar, fie el amator sau profesionist, care să nu fi experimentat măcar o dată lupta cu o ceapă „plângăcioasă”. Cunoscută pentru compușii săi…
Într-o societate care pune accent pe abilități de comunicare și interacțiuni sociale, introvertiții se pot simți adesea marginalizați, având impresia că trebuie să joace un…
Vezi și Ce condimente se pun la carnea de miel. Secretul pentru a ieși savuroasă și gustoasă
Păstrare friptură de miel
Timp de 3-4 zile friptura de miel poate fi păstrată la frigider, atâta timp cât respectați câteva reguli de bază de igienă:
- Păstrați friptura în recipiente puțin adânci astfel încât să se răcească uniform și întotdeauna închideți bine capacul.
- Puneți carnea la frigider, la 2-3 ore după ce a fost gătită/prăjită
- Încălziți bine friptura înainte de a o consuma. Dacă ceva miroase sau are un gust ciudat, se aruncă imediat.
Carnea prăjită se poate păstra la congelator aproximativ 1 lună.
- Păstrați-l în recipiente puțin adânci, astfel încât să înghețe uniform.
- Congelați carnea la 2-3 ore după gătire/coacere
- Dezghețați carnea în frigider, niciodată afară. Reîncălziți bine friptura înainte de a consuma. Dacă ceva miroase sau are un gust ciudat, se aruncă imediat.
Idei de refolosire a fripturii de miel
- Sandvișuri: Puteți tăia bucata slabă de carne (pulpă) în felii subțiri și o puteți adăuga într-un sandviș combinat cu muștar și legume.
- Salate: puteți adăuga bucăți de carne in salatele de legume cu sau fără ou fiert, adăugând dressing-uri pe bază de iaurt și/sau muștar. Puteți folosi iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, muștar și apoi amestecați până la omogenizare (aproximativ 2:1) sau puteți face o vinegretă pe bază de muștar, oțet alb sau lămâie și ulei de măsline.
Vezi și Cum se marinează carnea de miel. Trucuri utile pentru o friptură de Paşte delicioasă
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!