Laptele este unul dintre cele mai perisabile alimente, mai ales dacă este proaspăt, nepasteurizat. El poate fi păstrat la frigider, însă pentru puțin timp, după care trebuie să fie consumat. O variantă bună de a conserva laptele este să îl pui la congelator. Dacă este depozitat corespunzător, își va păstra proprietățile și calitățile. Cât rezistă laptele la congelator și cum trebuie să procedezi când decizi să îl congelezi.
Laptele este unul dintre ingredientele care nu lipsesc din frigiderele românilor, mai ales ale celor care au copii. Acesta se folosește la deserturi, la piure, pentru a prepara micul dejun sau este băut ca atare și este considerat un aliment de bază. Laptele poate fi cumpărat ambalat, pasteurizat și omogenizat. În acest caz, nu are nevoie să fie fiert înainte de a fi consumat. Prin pasteurizare, se distrug bacteriile care grăbesc alterarea laptelui și care pot fi periculoase.
Citește și: Cum se dezgheață congelatorul în doar 15 minute. E foarte simplu, nici nu faci mizerie
Dacă este din surse proprii sau de la țară, laptele trebuie să fie dat într-un clocot înainte de a fi pus în frigider. După ce s-a răcit complet, poate fi depozitat la rece, urmând a fi consumat în 2-3 zile. Intervalul este valabil și pentru laptele pasteurizat, după ce ați deschis ambalajul. Chiar dacă perioada de valabilitate trecută pe ambalaj este mai mare, după ce a fost desigilat, laptele ar trebui să fie consumat în 48-72 de ore.
Dacă ai o cantitate mare de lapte și știi că nu o vei folosi în câteva zile, îl poți pune la congelator. Laptele proaspăt, la fel ca produsele obținute din el, se păstrează bine la temperaturi sub 0 grade, timp de câteva luni. Specialiștii spun că laptele își păstrează proprietățile dacă este congelat. Este recomandat însă să nu fie ținut la congelator mai mult de 3 luni.
Laptele poate fi păstrat la temperaturi de până la -18 grade și 6 luni, însă este posibil să își schimbe consistența. Grăsimea se va separa de apă, iar atunci când se va dezgheța, va avea un aspect neuniform. Poți rezolva problema agitând bine sticla sau amestecând laptele cu mixerul sau cu un tel.
Citește și: Cum se congelează merele pentru iarnă. Cât timp le poți păstra la congelator și în ce să le depozitezi