Laptele este unul dintre cele mai folosite alimente. Nu lipsește din frigiderele românilor, indiferent că vorbim despre lapte integral, degresat, proaspăt sau pasteurizar. Cât rezistă laptele la temperatura camerei, de fapt și ce trebuie să faci dacă l-ai lăsat prea mult timp afară din frigider.
Atunci când cumperi lapte de la magazin, ai de ales dintr-o gamă largă de produse. În supermarketuri găsești atât lapte integral, neomogenizat, cât și lapte pasteurizat, degresat sau fără lactoză, în funcție de preferințe. Laptele pasteurizat este tratat termic, astfel încât să reziste cât mai mult.
Cea mai înaltă treaptă de pasteurizare este UHT, iar laptele trecut prin acest proces termic se regăsește în magazine la raft, la temperatura camerei, nu la frigider. Acest lapte este omogenizat și încălzit la temperaturi la care bacteriile nu rezistă, pentru a fi cât mai sigur pentru consum.
Citește și: De ce să pui bicarbonat de sodiu în lapte. Trucul te va cuceri din prima, doar așa vei proceda
Laptele UHT are și cel mai mare termen de valabilitate și, după ce este cumpărat, poate fi păstrat de asemenea la temperatura camerei, până la deschidere. După ce este deschis ambalajul, laptele trebuie să fie depozitat la frigider, indiferent că este proaspăt sau pasteurizat.
Fiind un produs perisabil, laptele are nevoie să stea la o temperatură constantă, de 4 grade Celsius. Poate fi depozitat în frigider, pe raft, sau pe ușă. După deschiderea ambalajului, laptele trebuie să fie consumat în câteva zile, indiferent că termenul de valabilitate este mai lung. Fiecare producător trebuie să specifice aceste informații pe ambalaj.
În ceea ce privește intervalul în care laptele poate sta la temperatura camerei, acesta nu ar trebui să depășească două ore. Dacă ai scos laptele din frigider pentru a-l folosi și ai uitat să îl bagi la loc, trebuie să știi că acesta rezistă la temperatura din bucătărie aproximativ două ore. După acest interval, apare riscul să dezvolte bacterii precum E.coli, periculoase pentru sănătate.
Citește și: Cât rezistă laptele la congelator. După cât timp trebuie să îl arunci, de fapt
Dacă au trecut mai mult de două ore de când laptele este la temperatura camerei, ar fi bine să nu îl mai consumi, ci să îl arunci, pentru a evita eventualele probleme.
Dacă au trecut mai mult de 4-5 zile de când ai deschis sticla sau cutia de lapte și nu l-ai consumat, îl poți folosi la diverse rețete sau îl poți depozita la congelator. Iată ce poți face cu laptele nefolosit, în loc să îl arunci!
Poți depozita laptele la congelator, sub formă de cuburi de gheață, pe care să le folosești ulterior la cafea, la smoothie-uri sau la alte băuturi.
Pune laptele la fiert, iar când dă în clocot adaugă în vas câteva linguri de iaurt sau zeama de la o lămâie. Laptele se va transforma în brânză dulce, iar după ce se separă, îl poți strecura de zer. Păstrează brânza la frigider sau la congelator.
O porție de clătite, o prăjitură, o înghețată de casă sau o cremă dulce, de tip budincă, pot fi întotdeauna idei inspirate de a folosi laptele rămas în frigider. Poți face o rețetă rapidă de orez cu lapte, care este mai ales pe placul celor mici.