Întreruperile de curent sunt ceva de care majoritatea oamenilor se tem. Cu toate acestea, uneori, pur și simplu sunt inevitabile. Chiar dacă ne temem de ele, este important să știm ce să facem în această situație, deoarece pot dura de la câteva ore și, în cazuri extreme, până la câteva zile. Este deosebit de important să știm ce să facem cu alimentele din frigider, deoarece există de fapt un termen de valabilitate real: Cât rezistă mâncarea în frigider dacă rămâi fără curent?
Atunci când punem alimentele în frigider, o facem cu intenția de a le conserva și de a preveni apariția bacteriilor. Din cauza acestora ar putea să le strice și să ne afecteze în cazul în care consumăm alimentele stricate. La temperaturi scăzute, alimentele își pot păstra proprietățile și nu apar bacteriile, dar ce se întâmplă dacă există o pană de curent?
Va trebui să fim atenți cu alimentele păstrate în frigider, deși este adevărat că le putem consuma până la patru ore după ce frigiderul a fost oprit. După ce au trecut aceste patru ore, este recomandabil să aruncăm toate alimentele perisabile. Acestea sunt carnea, peștele, fructele și legumele tăiate, ouăle și laptele.
Citește și – Regula de aur ca să reduci consumul unui frigider. Ce e important să faci, trebuie să afli neapărat asta
Cazul congelatorului este diferit în sensul că, având o temperatură mai scăzută și alimentele congelate, acestea vor fi încă comestibile la 48 de ore după întreruperea curentului electric. Cu toate acestea, dacă congelatorul este plin doar pe jumătate, alimentele perisabile vor rezista doar 24 de ore. Experții recomandă ca, pentru a reduce alterarea, ușa frigiderului să rămână închisă pe durata întreruperii energiei electrice.
Temperatura joacă un rol important pentru a determina dacă alimentele pot fi consumate în siguranță. Dacă alimentele sunt expuse la o temperatură mai mare de 4,4°C timp de mai mult de două ore, cel mai bine este să le aruncăm. Există unele cazuri în care pot rămâne alimente peste aceste grade. În general, fructele și legumele întregi și brânzeturile tari pot fi consumate și după două ore. În timp ce majoritatea produselor lactate ar trebui aruncate, untul este încă sigur. Produsele din făină, cum ar fi pâinea, prăjiturile și brioșele, sunt, de asemenea, sigure, deși se recomandă ca, în caz de îndoială, să le arunci.
Dacă energia nu revine după patru ore, există metode alternative de a păstra alimentele la rece. Este recomandat să cumpărăm și să punem gheață carbonică sau blocuri de gheață în frigider. Astfel alimentele vor rezista ceva mai mult timp, deși, așa cum am spus, este important ca frigiderul să fie ținut închis.