Mezelurile se numără printre produsele care se regăsesc în frigiderele multor români. Indiferent că le cumpărăm pentru micul dejun, pentru diverse aperitive sau sendvișuri, aceste produse au o perioadă de valabilitate care nu ar trebui să fie depășită. Cât rezistă mezelurile la frigider, în funcție de tipul lor și cum îți dai seama că nu mai sunt bune.
Atunci când cumpărăm mezeluri din magazin, deși par proaspete și vănzătorul ne asigură că sunt în termen, se poate întâmpla să constatăm, când ajungem cu ele acasă, că nu sunt tocmai la calitatea la care ne așteptam. Fiecare produs alimentar are un anumit termen de valabilitate. Dacă acesta este depășit, ne putem alege cu toxiinfecții alimentare, în cazul în care consumăm acel produs.
Dacă vorbim despre mezeluri vrac, care nu au data de expirare înscrisă pe ambalaj, poate fi mai dificil să ne dăm seama dacă nu mai sunt bune. Există însă câteva semne că mezelurile s-au alterat și ar trebui să fie aruncate.
Citește și: Cum îți dai seama dacă mezelurile feliate din frigider s-au stricat. După câte zile trebuie să le arunci
În ceea ce privește perioada în care putem păstra aceste produse în frigider, ea poate să difere. În cazul mezelurilor ambalate este mai simplu, pentru că acestea au data de expirare înscrisă pe ambalaj. Pot fi consumate până la acea dată, cu condiția să nu fie desfăcute. După ce ambalajul a fost desfăcut, mezelurile trebuie să fie consumate în câteva zile.
Citește și: De ce mezelurile devin lipicioase, după câteva zile de stat la frigider. Se mai pot consuma sau nu?
Mezelurile pe care le cumpărăm vrac de la supermarket au o durată de valabilitate cuprinsă între 2 și 5 zile. Dacă vorbim despre produse cu textură umedă, cum sunt șunca sau mușchiul, acestea au valabilitate mai mică.
Produsele uscate și cele afumate rezistă la frigider și 5 zile fără să se strice. Mușchiul afumat, cârnăciorii, salamul sau costița pot fi păstrate la rece timp de 5 zile fără probleme.
Citește și: Alimente cu care poți să înlocuiești mezelurile. Sunt gustoase și bogate în proteine
Aceste produse sunt perisabile și au nevoie să stea la rece, pentru a nu se altera. Atunci când mergem la cumpărături, trebuie să ne asigurăm că ajungem acasă cu produsele alimentare în cel mai scurt timp. Mezelurile, carnea, ouăle și produsele lactate ar trebui să fie puse în coș ultimele, chiar înainte de a finaliza cumpărăturile.
Este util să avem în mașină o sacoșă termo-izolantă, pentru ca produsele perisabile să nu stea în căldură până ajungem cu ele acasă, la frigider. Cumpărăturile trebuie să fie puse imediat la rece, în caz contrar se strică. Dacă stau mai mult de o oră în afara frigiderului, mezelurile, lactatele și carnea pot fi compromise.