Ouăle reprezintă alimente de bază în orice bucătărie. Pe lângă faptul că din ele se pot face multe feluri de mâncare, ele oferă organismului o mulțime de substanțe nutritive. Spre exemplu, un ou de 50 de grame are aceeași valoare nutritivă cât au 150 ml de lapte, 40 gr de carne sau 20 gr de brânză uscată. Multe persoane preferă să cumpere ouă de țară, de la găini crescute în curte. Cât rezistă aceste ouă în frigider?
Pentru a verifica prospețimea ouăle, dar fără a le fi spartă coaja, există mai multe trucuri. Aprecierea după exterior se face pe baza următoarelor caracteristici: starea de integritate și curățenie a cojii, poziția camera de aer, transparența, mobilitatea și poziția gălbenușului.
Camera de aer este la început foarte mică, cu un diametru de 3-4 mm, dar ea se mărește pe măsurăc e se evaporă lichidul din ou, ajungând după câteva zile la aproximativ 2 cm.
Coaja trebuie să fie curată și fără crăpături. Culoarea cojii variază de la alb la galben deschis, galben închis până la cafeniu. Ouăle de rață au coaja albă, verde deschis sau verde albăstrui. Ouăle de gâscă sunt albe-mat, fără luciu. Ouăle vechi au coaja lucioasă, unsuroasă, uneori poate avea chiar și pete pe ea.
Prospețimea ouălor nu este condiționată doar de vechimea acestora, ci și de modul de păstrare. Ouăle care nu sunt păstrate corespunzător sau vechi pot provoca probleme în organism.
În primul rând nu spăla ouăle, chiar dacă sunt mai murdare. Spălându-le se îndepărtează pelicula care acoperă coaja și care are un rol protector. Această peliculă împiedică pătrunderea murdăriei și a microbilor.
De asemenea, pentru a preveni alterarea ouălor, trebuie să fie ferite să stea în razele directe ale soarelui. Temperatura optimă de păstrare prin refrigerare este de -1 grad Celsius, cu variații de cel mult 05, grade Celsius.
Citește și – Când expiră ouăle, de fapt. Se mai pot consuma sau nu după termenul de valabilitate?
Ținute la frigider, la o temperatură de 4 grade Celsius, ouăle de țară pot fi păstrate între 10 și 20 de zile, cu condiția ca temperatura să fie constantă, iar umiditatea să n ufie mai mare de 85%.
Este important totodată, ca atunci când cumperi ouă, fie de la cineva de la țară, fie din supermarket, să te asiguri că nu sunt sparte. În această situație ouăle pot fi contaminate.