Duminică, pe data de 5 mai, creștinii ortodocși celebrează Paștele și iau masa festivă cu familia sau cu prietenii apropiați. De asemenea, ei obișnuiesc să ciocnească ouă fierte și să le consume. Dar cât timp rezistă aceste produse, fără să fie periculoase pentru organismul nostru? Directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Alexandru Cîrîc, a spus clar!
În Joia Mare, gospodinele din toate colțurile țării au pregătit ouă colorate pentru masa festivă de Paște. Acestea urmează să fie consumate începând de duminică, 5 mai.
Dar cât timp rezistă ele? După ce perioadă nu mai sunt sigure pentru organismul uman? Iată ce a declarat oficialul ICA, Alexandru Cîrîc.
”În primul rând, dacă dorim să le ținem mai mult timp, ouăle roşii trebuie să le ținem la frigider. Putem să le ținem până la două săptămâni, nu avem o problemă din punct de vedere al siguranței alimentare, mai ales că sunt preparate termic.
Dacă nu le ținem la frigider, vom scurta această perioadă la cel mult o săptămână. Preparate termic pot rezista în siguranță și la temperatura camerei o săptămână”, a declarat Alexandru Cîrîc, potrivit Antena 3 CNN.
În continuare, Alexandru Cîrîc a vorbit și despre ouăle deja vopsite din magazine. Potrivit acestuia, și ele trebuie ţinute la rece. ”Sunt ca cele preparate acasă, iar ceea ce am văzut eu până acum în supermarketuri sunt ținute la vitrine cu frig.
Așa este recomandat, pentru că este totuși un aliment preparat termic, un aliment gata de consum. Riscurile la care ne expunem consumând alimentele nerefrigerate, nepăstrate la temperatură scăzută pot fi destul de mari”, a precizat Alexandru Cîrîc.
Citește și Câte minute se fierb ouăle pentru a fi perfecte pentru vopsit. Trucuri pentru cele mai frumoase ouă de Paște!
Anul acesta, în supermarketuri se găsește cozonacul la felie. Acesta este ideal pentru românii care au venituri mici și nu își permit să cumpere unul întreg. Însă, înainte de a-l achiziționa, asigură-te că acesta este bine ambalat.
”Depinde de unde cumpărăm. Există cozonac la felie, ambalat chiar în sistem foarte sigur, sigilat. Dar, există cozonac la felie, ambalat în folie de plastic, nesigilată. Depinde foarte mult de unde cumpărăm.
Trebuie să fim foarte atenți de unde cumpărăm și cât de igienică este zona în care respectivul cozonac a fost pregătit, pentru că s-ar putea să-l cumpărăm feliat dintr-un chioșc sau din piață.
De acolo nu putem să fim siguri că s-au respectat normele de igienă sau dacă ambalajul este intact. Există producători care deja comercializează cozonac la felie, ambalat, inert. Acolo este sigur”, a mai spus şeful ICA.
Citește și Ce înseamnă dacă plouă în noaptea de Înviere. O veche tradiție arată clar!