Sărbătorile au trecut, însă mulți români au rămas cu o cantitate mare de mâncare după Revelion. Preparatele tradiționale românești pot fi păstrate la frigider și ne mai putem bucura de savoarea lor pentru câteva zile. Unele dintre ele sunt însă mai perisabile decât altele și este recomandat să fie consumate mai repede. Cât rezistă piftiile în frigider și ce se întâmplă dacă le consumi după acest interval.
Piftiile reprezintă unul dintre preparatele tradiționale la Sărbătorile de iarnă. Se fac de obicei din carne de porc, însă pot fi pregătite și din carne de curcan, cu un procent mai mare de grăsime. Pentru a obține cele mai bune piftii de porc ai nevoie de carnea potrivită și de multă răbdare. Adaugă șorici, ciolan de porc, urechi sau alte bucăți de carne care au atât grăsime, cât și piele.
Piftiile se fierb la foc mic, timp de 3-4 ore, până când cantitatea inițială de lichid scade la jumătate. Pentru a obține piftii limpezi, îndepărtează spuma care se formează la suprafață. Dacă ți se pare că zeama nu este suficient de limpede, o poți drege cu albuș de ou. La un litru de zeamă, se adaugă un albuș de ou bătut spumă, însă numai după ce zeama s-a răcit. Albușul ajută la colectarea impurităților și piftiile vor ieși limpezi și delicioase.
După ce au fost puse în castroane sau în caserole, piftiile se lasă să se răcească, după care se pun la frigider sau într-un loc răcoros pentru a se închega. Când sunt gata, se păstrează în frigider, în recipiente acoperite. Intervalul în care pot fi consumate în siguranță piftiile este de 5 zile. După acest interval, ele nu mai sunt bune, iar dacă le consumi, riști toxiinfecții alimentare.
Atunci când piftiile își schimbă aspectul sau încep să se crape la suprafață, înseamnă că nu mai sunt bune pentru consum. De asemenea, dacă se dezlipesc de pe marginile vasului, nu ar mai trebui să le consumi. Același lucru este valabil și dacă încep să se înmoaie și nu mai au o consistență omogenă.
Tot 5 zile este intervalul recomandat și pentru a consuma sarmalele care au rămas de la Revelion. În cazul în care ai rămas cu o cantitate prea mare de sarmale, le poți congela. Sarmalele fierte rezistă la congelator chiar și o jumătate de an. În ceea ce privește friptura și salata de boeuf, acestea au un termen de valabilitate mult mai mic. Din cauza maionezei, salata de boeuf se poate altera în 2-3 zile de când a fost preparată. Friptura ar trebui și ea să fie consumată în 1-2 zile de când a fost pregătită.