Sarmalele sunt printre cele mai iubite mâncăruri tradiționale românești. Se pot face din carne de porc, vită, pasăre sau amestec și te poți bucura mai mult timp de gustul lor, dacă le congelezi. Cât rezistă sarmalele la congelator și după cât timp ar trebui să le arunci, dacă nu le-ai consumat. Trucuri pentru a le păstra proaspete cât mai mult timp.
Sarmalele nu lipsesc de pe mesele de sărbători ale românilor și de la evenimente importante. Ele pot fi preparate însă cu orice ocazie și te poți bucura de gustul lor câteva zile bune. După ce au fost fierte sau gătite la cuptor, sarmalele trebuie să fie lăsate să se răcească complet înainte de a fi puse la frigider.
Dacă le păstrezi la frigider, trebuie să știi că sarmalele rezistă acolo în jur de 5 zile. Acestea reprezintă un aliment perisabil, pentru că sunt făcute din carne tocată și ar fi bine ca după 5 zile să nu le mai consumi. Dacă ai gătit o cantitate prea mare de sarmale, poți congela o parte din ele, pentru a le păstra mai mult timp. Sarmalele se congelează când sunt proaspete, nu la câteva zile după ce au fost gătite.
Citește și: La ce temperatură se fierb, de fapt, sarmalele la cuptor. Secretul ca să iasă ca la bunica acasă
Sarmalele pot fi puse la congelator atât proaspete, cât și gătite. Dacă vrei să fierbi doar o parte dintre sarmalele pe care le-ai făcut, restul pot fi puse la congelator. Sarmalele care nu sunt fierte pot fi păstrate în acest fel timp de 3-4 luni, după care trebuie să fie gătite și consumate.
Ceva mai mult rezistă însă sarmalele care au fost fierte deja. Acestea pot fi puse în punguțe sau în caserole și depozitate la congelator pentru 10-12 luni. Pentru a ști exact perioada de valabilitate, atât în cazul sarmalelor proaspete, cât și în cazul celor fierte, este recomandat să pui o etichetă cu data la care au fost congelate. În acest fel, vei ști exact de cât timp le ai în congelator și nu riști să le consumi după ce expiră intervalul recomandat.
Citește și: Cum se dezgheață congelatorul în doar 15 minute. E foarte simplu, nici nu faci mizerie
Fiecare gospodină cu experiență are o rețetă preferată de sarmale, pe care o prepară de fiecare dată. Dacă nu ai făcut niciodată sarmale până acum sau nu îți place cum ies, iată câteva detalii care fac diferența în ceea ce privește acest preparat!
Citește și: Care este de fapt cel mai bun orez pentru sarmale. Multe persoane îl aleg greșit