Puțini oameni știu cât rezistă untul la frigider, după ce desfaci pachetul. Este foarte important de știut, deoarece pot apărea probleme serioase, dacă untul necorespunzător este consumat, mai ales de către copii.
Untul este un aliment nelipsit de pe mesele oamenilor din orice țară. Fie că este servit dimineața, cu dulceață sau că este folosit în omlete sau în diferite alte mâncăruri, untul este un aliment de bază și adorat de toți oamenii. În plus. este și sănătos, fiind plin de nutrienți necesari organismului.
Mulți se întreabă cum ar trebui păstrat acest produs atât de des consumat. Oare se ține în frigider sau la temperatura camerei? Știm toți că atunci când este depozitat la rece, el se întărește și devine greu de întins pe pâine, iar acest lucru este extrem de neplăcut.
Trebuie să vedem întâi ce este, de fapt, untul. Este un aliment făcut din grăsimea extrasă din lapte și este unic printre produsele lactate datorită conținutului său foarte mare de grăsimi. În timp ce laptele integral conține puțin peste 3% grăsime iar smântâna groasă conține aproape 40% grăsime, untul conține mai mult de 80% grăsime. Restul de 20% este în mare parte apă și, foarte important de știut, este faptul că el este bogat în carbohidrați sau proteine. Citește și Nu mai cumpăra unt din comerț. Așa îl prepari chiar tu acasă, cu un singur ingredient
Deoarece untul are un conținut ridicat de grăsimi și un conținut relativ scăzut de apă, este mai puțin probabil să susțină creșterea bacteriilor decât alte tipuri de produse lactate. Este și mai bine dacă este o variantă sărată, pentru că se poate strica mult mai greu.
Ceea ce mulți nu știu este faptul că untul este produs cu gândul de a fi păstrat la temperatura camerei și nu la frigider. Vei ști că nu mai este bun când capătă un miros urât și când își schimbă culoarea, dar dacă se înmoaie puțin nu este nicio problemă. Citește și Ce să faci dacă bulionul a prins mucegai. Trucul simplu și la îndemână care îl repară
Grăsimile devin râncede printr-un proces numit oxidare care le modifică structura moleculară și produce compuși potențial dăunători. Căldura și lumina pot accelera acest proces, dar, dacă nu este prea cald în încăpere, untul poate fi păstrat fără nicio problemă. Știința a arătat că poate dura între câteva săptămâni și un an până ca untul să se strice, în funcție de temperatura locului de depozitare.