Castanele comestibile se numără printre delicatesele toamnei. Împreună cu dovleacul copt, gutuia sau mărul, castanele sunt puternic asociate cu această perioadă a anului. Cât se fierb castanele și cum mai pot fi gătite, pentru o savoare deosebită. Ce trebuie să faci cu aceste fructe înainte de a le pune la fiert.
Castanele sunt unele dintre cele mai apreciate fructe ale toamnei. Sunt bogate în potasiu, minerale și vitamine și pot fi gătite în mai multe moduri, în funcție de preferințe. Trebuie menționat însă că nu toate castanele sunt comestibile. Există mai multe soiuri de castan, însă doar castanul nobil face fructe comestibile.
Fructele acestui copac se culeg de la finalul lunii septembrie și până în noiembrie și pot fi gătite fie la abur, fie la cuptor, fie pe aragaz, în apă cu sare. Sunt învelite într-o crustă cu țepi, iar atunci când castanele sunt coapte, aceasta se crapă și se desprinde progresiv, precum cea a nucilor.
Dacă vrei să faci piure de castane, aceste fructe pot fi fierte sau gătite la aburi. Castanele se curăță de crusta țepoasă, dacă încă o au și se spală în apă rece. Se pune o oală cu apă și sare la fiert, iar între timp se pregătesc castanele. Acestea trebuie să fie crestate cu un cuțit, astfel încât să se gătească bine în interior și să se curețe ușor.
Se face un X cu cuțitul pe suprafața fiecărei castane, iar când apa ajunge la punctul de fierbere, se adaugă castanele în oală. Dacă fructele sunt proaspăt culese, acestea au nevoie de 15-20 de minute pentru a fierbe. Dacă sunt culese de mai mult timp, este nevoie să stea pe foc 30 de minute pentru a fi gătite. Cel mai bine este să testați o castană, pentru a vedea dacă este gătită.
Citește și: Cât timp se fierbe dulceața de gutui, de fapt. Cum îți dai seama că zeama s-a legat
Așa cum menționam anterior, aceste fructe pot fi făcute și la cuptor. În acest fel, miezul lor rămâne mai dens și nu va intra apa în ele atunci când sunt gătite. Castanele de pregătesc în mod similar, adică se curăță de crustă și se spală. Se lasă la scurs pe un prosop, pentru a scăpa de excesul de apă.
Se crestează castanele cu un cuțit, pentru a se coace uniform în interior. Se pun castanele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se întind uniform, astfel încât să nu stea unele peste altele. În acest fel, ne asigurăm că se vor coace bine și căldura din cuptor va fi distribuită uniform.
Citește și: Cum faci zacuscă de ciuperci. Cât se fierbe ca să iasă gustoasă
Castanele se coc la 220 de grade, timp de 25-30 de minute. După primele 15 minute, se scoate tava din cuptor și se întorc castanele, astfel încât să se gătească pe ambele părți. Dacă aveți cuptor electric, puteți seta de la început căldură și de sus și de jos și nu va mai fi nevoie să întoarceți castanele.