Cât se fierb măruntaiele pentru drobul de miel, pentru ca preparatul să iasă așa cum vă doriți. Drobul de miel este nelipsit de la mașa de Paște, motiv pentru care, cei mai iscusiți bucătari au recomandat de-alungul timpului, rețeta perfectă pentru un drob reușit. Iată cât se fierb măruntaiele pentru drobul de miel și de ce nu trebuie să le dați prin mașina de tocat.
Acest preparat se regăsește în lucrarea celebrului bucătar Radu Anton Roman, care a venit cu cele mai utile sfaturi. Astfel că, majoritatea gospodinelor i-au urmat sfaturile de-a lungul timpului, pentru ca drobul să iasă perfect. Drobul este preparatul esenţial de Paşte, un simbol simplu, dar cu un mesaj deosebit de puternic pentru creştini:
„Numit pe alocuri plăcintă de cighir, drobul este strofa a patra, cea care se recită după incantaţia anafurii, clinchetul uşor al ouălelor ciocnite şi foşnetul pascăi. Carnea mătăsoasă a măruntaielor, voalul incinerat al prapurelui, totul celebrează”, spunea regretatul Radu Anton Roman. Anul acesta Paștele se sărbătorește pe 24 aprilie.
Pentru început, spălați prapurul și lăsați-l în apă rece. Spălați măruntaiele în mai multe ape, le opăriți în apă clocotită, care apoi se dă la câine, potrivit tradiției.
Se fierb în apă cu un praf de sare 30 minute de la primul clocot. Dacă s-au răcit, se toacă din cuţit, mărunt. Sunt mulți care preferă să le bage la mașina de tocat.
Însă, nu este indicat, în cazul în care nu vreți să iasă o pastă de pate. Cel mai bine este ca atunci când mâncați drobul să simțiți măruntaiele din care acesta este făcut.
Prăjiți jumătate de ceapă. Ceapa uscată, dar și cea verde se toacă mărunt. Jumătate din ceapă se pune în grăsime la prăjit. Când s-a muiat şi s-a străvezit puţin, se adaugă tocătura, să sfârâie timp de 5 minute.
Luați prăjeala de pe foc, scurgeți de grăsime și lăsați să se răcească. Bateți ouăle cu sare și piper. Amestecați tocătura, ceapa rămasă și ouăle. Prapurul se scurge de apă, se întinde dantela-i cu delicateţe şi se umple cu amestecătura de mai sus.
Potrivit dr. Ioan Viorel Pențea – Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu, cel mai bun miel de Paște trebuie să cântărească între 14 și 16 kilograme. Mieii cu greutate mai mică de 14 kilograme conțin un nivel crescut de colagen. Asta face să fie mai greu de digerat și să vă ofere un disconfort.