Cât se fierb ouăle pentru a fi tari. Detaliul de care trebuie să ții cont, multe persoane fac greșeala

Timpii de fierbere a ouălor, în funcție de preferințe

Scris de: Oana Matei

15 Aug. 2023

Cât se fierb ouăle pentru a fi tari. Detaliul de care trebuie să ții cont, multe persoane fac greșeala

Fierberea ouălor poate părea o sarcină foarte ușor de făcut. Deși nu trebuie să fii un expert în bucătărie pentru a fierbe ouăle, cu siguranță nu o dată ai fost dezamăgit când le-ai curățat de coajă, te-ai mirat că gălbenușul fie era prea crud, fie prea bine fiert. Pentru a face ouă perfecte, este important să măsurați timpul de gătire. În articolul nostru veți descoperi timpul de fierbere corect a ouălor, în funcție de consistența dorită a gălbenușului.

Temperatura corectă pentru a fierbe ouăle

Pentru a obține ouăle fierte perfect, trebuie să ții cont de două variabile importante: dimensiunea ouălor și cât de tari sau moi dorești să fie gălbenușul. Pentru acest lucru, urmează timpii de fierbere, astfel:

  • Ouăle fierte moi, cu gălbenuș lichid – 4 minute
  • Ouăle fierte cu gălbenuș semi- lichid- 6 minute
  • Ouăle fierte tari, cu gălbenuș tare- 10-12 minute

Cât se fierb ouăle. Ouă poșate

Dacă vrei să prepari ouă poșate, iată ce trebuie să faci:

  • Pune un litru de apă la fiert. Între timp sparge un ou într-un pahar, cu grijă, astfel ca gălbenușul să rămână întreg.
  • Când apa începe să fiarbă, redu focul al minim și toarnă o lingură de oțet. Oțetul este folosit pentru a menține gălbenușul intact.
  • Cu o lingură formează în apă un fel de vârtej, apoi adaugă oul din pahar, prin alunecare. Vârtejul va colecta albușul și îl va ajuta să nu se împrăștie în apă. Folosind o lingură, adună albușul, în jurul gălbenușului. Fierbe oul, în jur de 3 minute.

Vezi și Secretul de aur al bucătarilor pentru cea mai pufoasă omletă. Presară ingredientul minune când bați ouăle, rezultat delicios

Cum se decojesc ușor ouăle fierte

Pentru ca ouăle să se decojească ușor, sunt două variante: fie pui o linguriță de sare în apa de fierbere, fie pui ouăle fierte, fierbinți într-un vas cu apă foarte rece, eventual cu cuburi de gheață.

Cum se păstrează ouăle fierte

Ouăle fierte sunt o alegere populară pentru aperitive, salate și gustări rapide. Dar cât timp le putem păstra în siguranță în frigider? Ouăle fierte, cu coaja intactă, pot fi păstrate în frigider timp de aproximativ o săptămână. Cu toate acestea, dacă le-ați decojit deja, ar fi bine să le consumați în termen de 1-2 zile, păstrate în frigider. Ouăle fierte nu se păstrează la temperatura camerei mai mult de două ore.

Vezi și De ce să fierbi ouăle în apă minerală. Metoda genială pe care o vei folosi mereu

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 13 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *