Sarmalele sunt unele dintre cele mai iubite preparate tradiționale românești. Nu lipsesc de pe mesele de sărbătoare ale românilor, dar pot fi pregătite cu orice ocazie și savurate alături de mămăligă, ardei iute și smântână. Cât se fierb sarmalele în varză dulce și ce să pui în oală pentru un plus de gust.
Indiferent pentru ce ocazie faci sarmale, este importantă atât compoziția, cât și varza în care le învelești. Multe gospodine preferă să folosească varză murată la sarmale, pentru că foile sunt mai moi, mai ușor de manevrat și dau un gust mai bun preparatului.
Dacă nu ai varză murată sau nu îți place gustul, poți face sarmale și din varză dulce, proaspătă. Alege o varză cu foi potrivite și subțiri, pentru a putea înveli sarmalele. După ce ai selectat foile și ai îndepărtat cotoarele, este nevoie să le opărești, pentru a le face mai maleabile.
Într-o oală cu apă și sare care fierbe pe foc, adaugă foile de varză și lasă-le timp de 10 minute, după ce ai oprit focul. După ce sunt scurse de apă și s-au răcit, pot fi folosite pentru a înveli sarmalele. Dacă foile sunt prea mari, taie-le pe jumătate.
Citește și: Cu ce se acrește varza dulce pentru sarmale. Ingredientul secret care schimbă tot gustul
Indiferent că sunt cu varză acră sau dulce, sarmalele au aproximativ același timp de fierbere. Acestea trebuie să stea pe foc suficient, astfel încât carnea tocată și orezul din compoziție să se gătească. Sarmalele în varză dulce au nevoie de un ingredient care să le dea gust și savoare. Poți pune în oală o cană de seamă de varză sau chiar borș, dacă îți place gustul puțin acrișor.
Pentru a obține sarmale cu un gust desăvârșit, le poți fierbe într-un amestec de apă cu bulion. Dizolvă o cană de bulion în apă și toarnă peste sarmalele în varză dulce cât să fie acoperite. Fierbe-le la foc mic, timp de o oră și jumătate și completează cu apă, pe măsură ce aceasta se evaporă. Amestecă din când în când, pentru a nu se lipi, răsucind oala.
După ce au stat pe foc o oră și jumătate, mai pune-le la cuptor pentru încă 30-45 de minute. În acest fel se vor rumeni și vor căpăta un gust desăvârșit. Poți găti sarmalele și direct la cuptor, la foc mic, timp de două ore și jumătate. Folosește un vas de lut și pune-le în cuptor încă de la început, pentru o aromă deosebită.
Principalele ingrediente din sarmale sunt carnea tocată și orezul. Carnea poate fi de porc, de pasăre, de vită sau amestec, cu condiția să aibă un procent de grăsime suficient de mare. Carnea slabă nu este potrivită pentru sarmale, pentru că acestea vor ieși uscate și tari. Cea mai potrivită carne este cea de porc, cu minimum 20% grăsime.
În ceea ce privește orezul, la sarmale este ideal să folosim un sortiment de orez cu bob rotund. Acesta se va umfla în timp ce fierbe și va lega compoziția, oferindu-i o textură pufoasă. Atât la sarmale, cât și la ardeii umpluți, se folosește orezul cu bob rotund și nu este potrivit cel cu bob lung, care rămâne întreg atunci când este gătit.