Cât se fierb sarmalele pe aragaz. Trucul gospodinelor pentru o savoare aparte

Trucuri simple pe care trebuie să le știi, atunci când prepari acest fel de mâncare.
Cât se fierb sarmalele pe aragaz. Trucul gospodinelor pentru o savoare aparte

Sarmalele reprezintă unul dintre cele mai îndrăgite preparate tradiționale din bucătăria românească, fiind nelipsite de pe mesele festive. Iar de Crăciun, acestea sunt adevărate vedete pe mesele românilor. Însă chiar dacă sunt un preparat extrem de popular, o întrebare a stârnit dintotdeauna controverse: cât timp se fierb sarmaele pe aragaz, de fapt. În cele ce urmează, îți vom prezenta un truc simplu pentru o savoare aparte a sarmalelor.

Cât se fierb sarmalele pe aragaz

Sarmalele sunt un deliciu culinar apreciat de toți românii și se gătesc mai ales în perioada Sărbătorilor. Gospodinele se întrec în rețete care mai de care mai gustoase, dar cea mai intensă dezbatere este pe marginea timpului de fierbere al preparatului.

Acesta este unul dintre cele mai importante aspecte ale procesului de gătire, deoarece poate influența gustul și textura sarmalelor.

Citește și: Ce fac gospodinele din Ardeal cu varza murată înainte de a înveli sarmalele. Secretul ca să fiarbă repede

Sarmalele pot fi fierte atât pe aragaz, în vase emailate, cât și la cuptor, caz în care timpul de fierbere se reduce simțitor.

În cazul gospodinelor care preferă să gătească sarmalele pe aragaz, preparatul are nevoie cam de 4-5 ore pentru a fi gata. Pentru a preveni lipirea sarmalelor pe fundul vasului, acoperă-l cu felii de varză și cu varza tocată și unge vasul cu puțină untură.

Dacă le prepari la cuptor, sarmalele trebuie verificate cam la 2-3 ore. Scoate o sarma pentru a vedea daca s-au gătit orezul, carnea și varza.

Foarte importantă este și cantitatea de lichid din vas. Evită să ”îneci” sarmalele în apa în care le fierbi, deoarece vor ieşi prea moi şi se vor împrăştia în farfurie. Este suficient doar să le acoperi cu apă, verificând constant, în timpul procesului de gătire, dacă este nevoie să mai adaugi lichid.

Un alt lucru de care trebuie să ții cont atunci când fierbi sarmalele este și tipul de carne folosit la prepaprarea lor. Carnea de porc absoarbe mai multă apă decât cea de vită, așadar pune mai puțină apă la fiert și ai grijă ca preparatul să nu rămână fără lichid.

De asemenea, un alt truc al gospodinelor cu experiență pentru a fierbe sarmalele cât mai bine constă în adăugarea unei linguri de smântână în apa de fiert. În acest fel vor ieși mai pufoase. Iar pentru cei care preferă sarmale mai acre pot adăuga o cană de zeamă de varză în oala în care se fierb.

Trucuri pentru a face sarmale gustoase și fragede

  • Cele mai gustoase sarmale sunt cele din amestec de carne de porc și vită. Carnea de porc este grasă, iar cea de vită slabă, astfel împreună sunt ideale pentru sarmale.
  • Se pot pune și câteva bucăți de costiță afumată printre sarmale. Acestea le vor da o aromă deosebită.
  • Mare atenție la orez! Respectă ”Regula de 10%” a bucătarilor cu experiență. Cu alte cuvinte, pentru fiecare kilogram de carne, pune 100 g de orez, spălat în mai multe ape.
  • Ceapa trebuie călită înainte de a fi adăugată în compoziția pentru sarmale. Nu uita de condimente: sare, piper, mărar și cimbru.

Citește și: Câtă ceapă se pune la 1 kilogram de carne pentru sarmale. Secretul pentru a ieși super gustoase pentru masa de Crăciun

  • Foile de varză trebuie lăsate puțin la desărat, în apă călduță. Dacă folosești frunze de viță de vie, mare atenție să nu fie bătrâne deoarece vor rămâne tari.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *