Sarmalele reprezintă unul dintre cele mai îndrăgite preparate tradiționale din bucătăria românească, fiind nelipsite de pe mesele festive. Iar de Crăciun, acestea sunt adevărate vedete pe mesele românilor. Însă chiar dacă sunt un preparat extrem de popular, o întrebare a stârnit dintotdeauna controverse: cât timp se fierb sarmaele pe aragaz, de fapt. În cele ce urmează, îți vom prezenta un truc simplu pentru o savoare aparte a sarmalelor.
Sarmalele sunt un deliciu culinar apreciat de toți românii și se gătesc mai ales în perioada Sărbătorilor. Gospodinele se întrec în rețete care mai de care mai gustoase, dar cea mai intensă dezbatere este pe marginea timpului de fierbere al preparatului.
Acesta este unul dintre cele mai importante aspecte ale procesului de gătire, deoarece poate influența gustul și textura sarmalelor.
Citește și: Ce fac gospodinele din Ardeal cu varza murată înainte de a înveli sarmalele. Secretul ca să fiarbă repede
Sarmalele pot fi fierte atât pe aragaz, în vase emailate, cât și la cuptor, caz în care timpul de fierbere se reduce simțitor.
În cazul gospodinelor care preferă să gătească sarmalele pe aragaz, preparatul are nevoie cam de 4-5 ore pentru a fi gata. Pentru a preveni lipirea sarmalelor pe fundul vasului, acoperă-l cu felii de varză și cu varza tocată și unge vasul cu puțină untură.
Dacă le prepari la cuptor, sarmalele trebuie verificate cam la 2-3 ore. Scoate o sarma pentru a vedea daca s-au gătit orezul, carnea și varza.
Foarte importantă este și cantitatea de lichid din vas. Evită să ”îneci” sarmalele în apa în care le fierbi, deoarece vor ieşi prea moi şi se vor împrăştia în farfurie. Este suficient doar să le acoperi cu apă, verificând constant, în timpul procesului de gătire, dacă este nevoie să mai adaugi lichid.
Un alt lucru de care trebuie să ții cont atunci când fierbi sarmalele este și tipul de carne folosit la prepaprarea lor. Carnea de porc absoarbe mai multă apă decât cea de vită, așadar pune mai puțină apă la fiert și ai grijă ca preparatul să nu rămână fără lichid.
De asemenea, un alt truc al gospodinelor cu experiență pentru a fierbe sarmalele cât mai bine constă în adăugarea unei linguri de smântână în apa de fiert. În acest fel vor ieși mai pufoase. Iar pentru cei care preferă sarmale mai acre pot adăuga o cană de zeamă de varză în oala în care se fierb.