Cât se fierbe compotul de struguri. Cât zahăr se pune. Rețeta pentru a obține cel mai bun compot

Rețeta de compot de struguri, pas cu pas

Scris de: Daoud Andra

30 Sep. 2023

Cât se fierbe compotul de struguri. Cât zahăr se pune. Rețeta pentru a obține cel mai bun compot

Strugurii se numără printre cele mai apreciate fructe de toamnă. Este sezonul lor și pot fi conservați pentru iarnă, sub formă de compot. Acest preparat este foarte simplu de făcut, este delicios și poate fi savurat ca atare sau poate fi folosit la diverse alte rețete de desert. Cât se fierbe compotul de struguri și cum îl faci, pas cu pas. Ce struguri sunt cei mai potriviți pentru compot.

Ce struguri sunt ideali pentru compot

În România există numeroase soiuri de struguri, care se diferențiază după culoare, forma și mărimea boabelor, dulceață și parfum. Această distincție este importantă nu doar atunci când vine vorba despre vinuri, ci și dacă vrem să folosim strugurii la compot sau la alte deserturi.

Pentru compot, sunt ideali strugurii cu bobul mare, numiți și struguri de masă. Indiferent că ai struguri albi, negri sau roze,  important este să aibă bobul mare. Compotul de struguri este un preparat simplu, care are la bază trei ingrediente: boabe de struguri, apă și zahăr.

Citește și: Cât se lasă fructele la fiert pentru compot. Secretul ca să rămână aromate și gustoase

cât se fierbe compotul de struguri
Strugurii cu boabele mari sunt cei mai buni pentru compot

Cât zahăr se pune la compotul de struguri

Aceste fructe sunt, în general, foarte dulci, în mod natural. Nu au nevoie de o cantitate mare de zahăr atunci când sunt transformate în compot, pentru că au zaharuri în compoziție în mod natural. În general, cantitatea de zahăr pe care o folosim la compotul de struguri este de 8-10 ori mai mică decât cantitatea de fructe, dacă acestea sunt foarte dulci.

Așadar, la un kilogram de boabe de struguri sunt necesare 100-125 de grame de zahăr. Strugurii se spală bine și se scot boabele de pe ciorchine. Dacă folosiți borcane de 800 de ml, puneți cam 300 g de boabe de struguri în fiecare borcan.

Citește și: Cât se fierbe compotul de mere. Așa se va păstra foarte bine chiar și câțiva ani. Ce să-i adaugi pentru un gust unic

Zahărul se cântărește și se pune fie în fiecare borcan, în funcție de cantitatea de struguri, fie se dizolvă în apă și se toarnă apoi în borcane. Acestea trebuie să fie curate și sterilizate.

Cât se fierbe compotul de struguri

După ce boabele de struguri, apa și zahărul au fost puse în borcane, acestea se închid cu capace. Urmează fierberea compotului la bain-marie, pentru ca acesta să se păstreze bine peste iarnă. Pentru a fierbe compotul, aveți nevoie de cratițe mari și încăpătoare.

Citește și: Cât se fierbe compotul la bain marie. Așa se va păstra excelent chiar și câțiva ani, e marele secret al gospodinelor iscusite

Se pun prosoape pe fundul cratiței, apoi se așază borcanele, cu distanță de 2 degete între ele. Borcanele nu trebuie să fie prea apropiate unul de altul, pentru că dacă unul se sparge, există riscul ca cioburile să sară și să le spargă și pe cele din jur. Se adaugă apă cât să acopere borcanele cel puțin o treime. Se fierbe compotul la bain-marie la foc potrivit, cronometrând 30 de minute din momentul în care apa dă în clocot.

După ce compotul a fiert o jumătate de oră, se oprește focul și se lasă borcanele să se răcească treptat, în apa în care au fiert. Acestea nu trebuie scoase din vas, ci se acoperă cu prosoape și se lasă la temperatura camerei. Procesul de răcire durează 6-8 ore.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
4.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *