Una dintre cele mai bune metode de a conserva fructele este să le transformi în compot. Când sunt puse la borcan și acoperite cu lichid, fructele devin moi și delicioase și se pot păstra așa chiar și mai bine de un an. Ulterior, compotul se poate savura ca atare sau poate fi folosit la diferite rețete dulci. Cât se fierbe compotul la bain marie, pentru a se păstra impecabil chiar și câțiva ani.
Perele, prunele, merele, strugurii, gutuile și alte fructe de sezon pot fi transformate în compot și păstrate în cămară sau în beci chiar și mai bine de un an. Pentru a prepara compot, ai nevoie doar de fructe, zahăr și arome, însă acestea din urmă pot fi omise.
În funcție de tipul de fructe, poți adăuga în borcanele de compot păstăi de vanilie, bețișoare de scorțișoară, anason sau cuișoare. În ceea ce privește cantitatea de zahăr, siropul în care stau fructele nu trebuie să fie prea dulce, astfel încât să schimbe foarte mult gustul natural al fructelor.
Citește și: Cât timp se fierbe zacusca. Secretul ca să reziste toată iarna și să nu prindă mucegai
Cantitatea de zahăr se calculează în funcție de apă, nu de fructe. La fiecare litru de apă, se adaugă 330 de grame de zahăr, pentru a obține un compot cu un gust perfect echilibrat. Se încălzește apa, pentru ca zahărul să se topească, după care siropul se toarnă în borcane, peste fructe, astfel încât să le acopere.
Pentru a ne asigura că borcanele de compot se vor păstra bine peste iarnă, este importantă sterilizarea. Este ideal să se facă o dublă sterilizare, atât în cazul compotului, cât și al gemurilor, dulcețurilor sau murăturilor. Acest lucru înseamnă că borcanele vor fi sterilizate atât goale, înainte de a fi pus produs în ele, cât și după ce au fost umplute.
Citește și: Cum se face dulceața de vișine. Pașii esențiali de urmat pentru un preparat de nota 10
Borcanele și capacele se pot steriliza la mașina de spălat vase, la cuptor sau în cuptorul cu microunde. Este important ca acest pas să se facă cu puțin timp înainte de a pune ceva în ele, pentru a fi perfect curate.
După ce a fost pus siropul peste fructe și borcanele sunt închise ermetic, acestea se vor steriliza încă o dată. Se pun borcanele într-o cratiță, pe fundul căreia s-a așezat un prosop. Între borcane trebuie să fie o distanță de 1-2 cm, astfel încât să nu existe riscul de a se sparge. Se pune apă astfel încât borcanele să fie acoperite 3/4.
Citește și: Ingredientul secret pe care să-l adaugi în bulion. Așa iese foarte bun. Și bunicile apelau la acest truc
Se acoperă borcanele cu o cârpă umedă și se pornește focul. Din momentul în care apa din vas începe să fiarbă, se lasă borcanele de compot la fiert cel puțin 15 minute. Pentru a vă asigura că sunt sterilizate complet, borcanele de compot pot fi fierte la bain marie și 30 de minute. Se oprește focul și se lasă borcanele să se răcească treptat în vasul în care au fost fierte.