Cât se fierbe gemul de prune. Ce se adaugă la final pentru o textură deosebită. Trucul de aur al gospodinelor

Gemul poate fi preparat pe aragaz sau în cuptor

Scris de: Daoud Andra

09 Aug. 2023

Cât se fierbe gemul de prune. Ce se adaugă la final pentru o textură deosebită. Trucul de aur al gospodinelor

Prunele sunt unele dintre cele mai aromate fructe care se coc în a doua parte a verii. În această perioadă, putem profita din plin de ele, pentru a prepara gem delicios și parfumat. Cât zahăr se pune și cât timp se fierbe gemul de prune, pentru un rezultat deosebit. Care este ingredientul care schimbă complet textura gemului.

Cât zahăr se pune la gemul de prune

Spre deosebire de dulceață, unde cantitatea de zahăr este egală cu cea de fructe, la gem se adaugă mai puțin zahăr. Acest preparat nu este atât de dulce și are o textură diferită față de dulceață, pentru că se prepară în mod diferit. Pentru a face gem, cantitatea de zahăr care se adaugă la un kilogram de fructe este între 300 și 900 de grame.

Citește și: Care este diferența între dulceață și gem. Sigur nu știai asta până acum

Nu există o rețetă standard, pentru că, în funcție de cât de dulci sunt fructele, vom pune mai puțin sau mai mult zahăr. În general, cantitatea recomandată este de 1/2 din cantitatea de fructe. Dacă fructele sunt foarte dulci în mod natural, putem reduce cantitatea de zahăr din rețetă. Dacă avem de-a face cu fructe acre, care nu sunt coapte suficient, putem adăuga chiar și 900 g de zahăr la un kilogram de fructe.

Prunele se curăță de sâmburi și se cântăresc

Rețetă de gem de prune

Pentru a prepara gem de prune, ai nevoie de fructe, zahăr și zeamă de lămâie. Multe gospodine adaugă în gemul de prune și miez de nucă, pentru că îi dă o textură deosebită. Nucile crocante se potrivesc foarte bine cu textura cremoasă a gemului.

Citește și: Cât zahăr se pune la gemul de caise, de fapt. Greșeala pe care o fac multe gospodine

Ingrediente:

  • 2 kg prune curățate de sâmburi
  • 1 kg zahăr (mai mult sau mai puțin, în funcție de dulceața prunelor)
  • zeama de la o lămâie
  • 200 g miez de nucă (opțional)

Se spală prunele și se taie pe jumătate, pentru a îndepărta sâmburele. În funcție de cât de mari sunt fructele, pot fi lăsate jumătăți sau pot fi tăiate în sferturi. Prunele se cântăresc după ce au fost scoși sâmburii și se gustă, pentru a vedea cât sunt de dulci. Astfel vom ști dacă este nevoie să adăugăm mai mult sau mai puțin zahăr. Se pun prunele cu zahărul și cu zeama de lămâie într-un vas și se lasă la frigider peste noapte.

Citește și: Diferența dintre gemul de căpșuni și dulceața de căpșuni. Multe persoane fac confuzia

Cât se fierbe gemul de prune

A doua zi, gemul se prune se pune la fiert. Acesta are nevoie de mai mult timp de gătire decât dulceața. În funcție de cantitatea de fructe și se mărimea vasului, gemul se va fierbe între o oră și un sfert și o oră și jumătate.

Dacă prepari o cantitate mai mare de gem, poate fi nevoie de o oră și jumătate pentru ca siropul să scadă și gemul să capete consistența ideală. Când începe să fiarbă, se îndepărtează spuma care se adună la suprafață. Se lasă la foc potrivit și se amestecă în vas din când în când. Unele gospodine prepară gemul la cuptor. După ce a dat în câteva clocote și ai îndepărtat spuma, oala poate fi pusă la cuptor, la 180 de grade, timp de o oră.

Citește și: Cât zahăr se pune la gemul de căpșuni, de fapt. Detaliul de care trebuie să ții cont pentru un gust perfect

Miezul de nucă se mărunțește și se trage puțin la tigaie, pentru a deveni crocant. Se pune în vas la final, se amestecă, după care gemul poate fi pus în borcane sterilizate. Acestea se lasă să se răcească treptat, acoperite cu prosoape.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.6 33 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *