Cât se fierbe lintea. Ce trebuie să faci cu ea înainte de a o pune pe foc, așa va ieși perfectă

De ce este nevoie să lași lintea la înmuiat

Scris de: Daoud Andra

18 Oct. 2023

Cât se fierbe lintea. Ce trebuie să faci cu ea înainte de a o pune pe foc, așa va ieși perfectă

Lintea este o leguminoasă foarte versatilă, care poate fi gătită în diverse moduri. Se găsește sub diferite culori și cu dimensiuni diferite ale boabelor, uscată sau gata preparată, la conservă. Cât se fierbe lintea, în funcție de mâncarea pe care vrei să o gătești din ea. De ce este important să o lași la înmuiat.

Cât se lasă lintea la înmuiat

Lintea este o leguminoasă cu beneficii nutriționale cunoscute. Indiferent că vorbim despre lintea roșie, cea galbenă, cea verde sau cea neagră, această legumă are un conținut ridicat de fibre, fier, magneziu și fosfor. De asemenea, este bogată în proteină vegetală și săracă în grăsimi. O poți folosi pentru a face supă cremă, mâncare de linte sau chiar pate vegetal.

Cele mai utilizate tipuri de linte sunt cea verde și cea roșie. Deși este o leguminoasă care fierbe repede, spre deosebire de năut și fasole, lintea ar trebui să fie hidratată înainte de a fi gătită. Cu toate că boabele ei sunt mici și se gătesc repede și multă lume o prepară așa, hidratarea este un pas pe care nu ar trebui să îl omiți.

La fel ca alte leguminoase, lintea conține niște substanțe cunoscute drept antinutrienți. Aceștia împiedică absorbția mineralelor și a substanțelor nutritive. Antinutrienții pot fi neutralizați prin hidratarea corespunzătoare a leguminoaselor și fierberea corectă a acestora.

Citește și: Locul din casă în care să ții lintea. Așa atragi bani și abundență pe neașteptate

Cât se fierbe lintea
Diverse tipuri de linte

Cât se fierbe lintea

Lintea se spală și se lasă la înmuiat cel puțin o oră înainte de a fi gătită. Vei observa că lasă în apă o substanță albicioasă, motiv pentru care este nevoie să o clătești cu apă rece înainte de a fi pusă la gătit. Cât timp stă în apă, lintea își va mări volumul, de aceea trebuie pusă într-un vas suficient de mare.

Dacă te grăbești să o gătești, poți reduce timpul în care trebuie să stea la înmuiat, adăugând apă fierbinte peste linte în loc de apă rece. În acest fel, o poți lăsa la hidratat o jumătate de oră, în loc de o oră.

În ceea ce privește prepararea termică, lintea are nevoie de 30-35 de minute pentru a fierbe, dacă a stat la înmuiat. Dacă nu este hidratată în prealabil, lintea poate avea nevoie și de o oră pentru a fi gătită, în funcție de soi. Lintea verde și cea neagră fierb mai greu decât lintea roșie și cea galbenă.

Citește și: Ce să faci dacă nu fierbe fasolea. Secretul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum. Așa va fi gata în timp record

Rețetă de supă cremă de linte

Cea mai simplă rețetă cu linte este cea de supă cremă. Se face ușor, din câteva ingrediente la îndemână, și se poate savura atât caldă, cât și rece, cu lipie sau cu crutoane. Această supă este inspirată din bucătăria orientală și este extrem de aromată și de sățioasă.

Ingrediente:

  • 300 g linte roșie
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 cartof
  • 2 linguri pastă de tomate
  • ulei de măsline
  • sare
  • piper
  • mentă
  • chimion
  • boia dulce

Citește și: Cât se ține fasolea la înmuiat ca să fiarbă repede. Doar așa vei proceda de acum încolo, secretul gustului desăvârșit

Mod de preparare:

Se pune lintea la înmuiat într-un vas încăpător cu apă rece și se lasă așa o oră. Pentru a prepara supa, se curăță și se taie ceapa, usturoiul și morcovul. Acesta din urmă poate fi dat și pe răzătoare. Se pun legumele într-o oală pe foc, cu ulei de măsline. Se adaugă sare și piper și se călesc timp de câteva minute.

Lintea se spală într-o strecurătoare, după ce a stat la înmuiat, și se adaugă peste legume. Se călesc toate împreună încă 2-3 minute, după care se toarnă apă fierbinte, cât să acopere lintea. Se pune și cartoful tăiat cubulețe și se fierbe totul în jur de 20 de minute. Se adaugă pasta de tomate, o linguriță de chimion și una de boia dulce și se mai lasă pe foc pentru încă 10 minute.

Se oprește focul, se adaugă menta, se lasă supa să se răcorească puțin, după care se pasează, cu ajutorul unui blender vertical. Supa de linte se servește cu zeamă de lămâie proaspăt stoarsă și iaurt sau simplă.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *