Orezul cu legume reprezintă una dintre cele mai gustoase și versatile garnituri. Se potrivește cu diferite tipuri de carne, dar poate fi savurată și ca atare, fiind o masă delicioasă și sățioasă, mai ales în perioadele de post. Cât se fierbe orezul cu legume și care este ingredientul care îi dă un gust desăvârșit.
Orezul reprezintă o sursă excelentă de carbohidrați și poate fi gătit în multe feluri sau inclus în diverse rețete. Există mai multe tipuri de orez, potrivite pentru diverse preparate. Pentru garnituri, ideal este orezul cu bob lung sau cel basmati. Aceste tipuri de orez au avantajul că boabele nu se lipesc între ele în timpul gătirii. Pentru pilaf sau risotto se folosește un orez cu bobul rotund.
În ceea ce privește legumele cu care se poate combina, orezul este destul de versatil. Merge foarte bine cu ciuperci, morcovi, ceapă, ardei, mazăre, porumb și lista poate continua. Singurul detaliu de care trebuie să ținem cont atunci când gătim orez cu legume este ca legumele să aibă aproximativ același timp de fierbere ca orezul, pentru a se găti simultan. În caz contrar, unele pot să fie fierte și altele nu.
Orezul are nevoie, în general, de 15-20 de minute pentru a fi fiert. Și legumele cu care îl combinăm trebuie să fiarbă cam în același timp. Cea mai simplă metodă de a găti acest tip de mâncare este să amestecăm legumele tocate cu orezul și să le punem în apă clocotită cu sare. Orezul și legumele se fierb timp de 20 de minute, amestecând din când în când.
La final, se gustă boabele de orez pentru a vedea daca sunt fierte. În funcție de tipul orezului, este posibil să fie nevoie de mai mult timp de gătire. Orezul sălbatic, de exemplu, trebuie să stea pe foc câteva minute în plus pentru a fi gătit. Se scurg bine de apă, se condimentează și se servesc.
Citește și: Care este de fapt cel mai bun orez pentru sarmale. Multe persoane îl aleg greșit
Cea mai gustoasă modalitate de a găti orezul cu legume este însă la tigaie. Mai întâi, se călesc legumele, după care se adaugă orezul. Pentru o aromă deosebită, se adaugă supă de pui sau de legume, nu apă. În acest fel, orezul va avea un gust aparte.
Ingrediente:
Citește și: Cât orez se pune la sarmalele în foi de viță. Secretul gospodinelor iscusite pentru un gust desăvârșit
Mod de preparare:
Se curăță legumele și se taie cubulețe. Se pun într-o tigaie încăpătoare 2 linguri de ulei și un cub de unt și se adaugă legumele tăiate, sare și piper. Se călesc legumele timp de câteva minute, după care se adaugă orezul. Se amestecă bine, apoi se adaugă câte un polonic de supă.
Se lasă la fiert la foc potrivit, amestecând pentru ca orezul să nu se lipească. Acesta va absorbi supa destul de repede și pe măsură ce lichidul scade, se mai adaugă câte un polonic. Când orezul este fiert și s-a încorporat supa, se oprește focul. Nu se lasă prea mult pe foc, pentru că orezul se va umfla și se va transforma în pilaf.Cat se fierbe orezul cu legume