Vara porumbul fiert este la mare căutare! Dacă vrei să îl faci acasă trebuie să știi o rețetă foarte simplă, dar și cât se fierbe porumbul ca să fie moale și gustos. Multe dintre gospodine fac o greșeală atunci când îl pun la fiert.
Porumbul proaspăt poate fi pregătit atât pe grătar, cât și fiert. Se desfac frunzele și se așază știuleții într-o oală mai mare. Deasupra se pun o parte din foile de porumb, apoi se acoperă cu apă.
Un truc simplu este să pui puțin zahăr în apă pentru ca porumbul să aibă gust mai bun. Nu este indicat să pui sare atunci când fierbi porumbul deoarece aceasta îl întărește.
Lasă porumbul la fiert timp de 10-15 minute, până când intră furculița în el cu ușurință. Este recomandat ca porumbul să nu stea prea mult apoi în apa fierbinte.
Există persoane care îl servesc cu un topit și sare. De asemenea, boabele de porumb fiert pot fi adăugate în salate, supe sau alte feluri de mâncare. Totodată, pot fi servite cu unt sau ulei de măsline și condimente.
Dacă ai fiert prea mult porumb și vrei să păstrezi din el pentru zilele următoare, lasă apa să se răcească și pune oala în frigider. Acolo poate rezista până la trei zile. Indicat este să fie încălzit înainte de a-l mânca.
Ce poți face cu apa în care a fiert porumbul? Are multe minerale și vitamine astfel că poate fi transformată într-o supă de legume sau folosită ca fertilizator pentru plante.
Ei bine, porumbul conține numeroși nutrienți, având multiple beneficii pentru organism. Reprezintă un aliment fără gluten, așadar poate fi consumat și de către persoanele care evită glutenul. Potrivit specialiștilor, valorile nutriționale ale porumbului sunt următoarele, calculat la o cană de porumb, adică 164 de grame:
Potrivit studiilor, porumbul conține cantități mari de antioxidanți, mai mult decât alte cereale: acid ferulic, antociani (familie de pigmenți antioxidanți responsabilă de culoarea soiurilor de porumb albastru, violet și roșu), Zeaxantină (crotenoid vegetal – îmbunătățește sănătatea ochilor), Luteină (protejează ochii de daunele oxidative produse de lumina albastră), Acid fitic (poate afecta absorbția mineralelor dietetice, cum ar fi zincul și fierul), potrivit libertatea.ro.
De cele mai multe ori, crampele, flatulența și balonarea pot însemna boala diverticulară – este o afecțiune caracterizată prin inflamația pereților colonului. Un studiu de 18 ani efectuat la 47 228 de bărbați arată că porumbul poate să protejeze împotriva bolilor diverticulare.
Cataracta și degenerescența maculară sunt cele mai frecvente deficiențe de vedere din lume, reprezentând cauzele majore ale orbirii. Datorită antioxidanților din porumb, zeaxantina și luteina, sănătatea ochilor este sporită, potrivit studiilor.