Cozonacul este preparatul care nu trebuie să lipsească de pe masa românilor în ziua de Paște. De altfel, de regulă acesta se gătește mai mult în perioada sărbătorilor, de Crăciun și Paște și mai puțin în cursul anului. În timp ce unii preferă să îl cumpere de-agata, alții îl gătesc în propria bucătărie, iar rezultatul poate fi unul spectaculos, dacă se ține cont de pașii necesari. Iată cât se lasă cozonacul la dospit.
Pentru a face un cozonac așa cum nu s-a mai văzut, trebuie să țineți cont de anumite aspect legate de ingredientele pe care le folosiți.
Ingredientele trebuie să fie lăsate la temperatura camerei.
Făina, este unul dintre cele mai importante ingrediente. Trebuie lăsată la temperatura camerei nu doar câteva ore, ci 2 sau 3 zile. Aceasta se se ţine la căldură, nu la rece, căci altfel va fi greu de frământat.
Restul ingredientelor care se folosesc la cozonac trebuie ţinute la temperatura camerei înainte de a fi introdse în aluat.
De asemenea, un rol important îl are drojdia. Aceasta trebuie pusă cu măsură, pentru ca preparatul să nu capete un miros greu. În cazul în care puneți prea puțină drojdie, cozonacul va ieși prea pufos și crește foarte mult.
Citește și: Cu ce ungeau bunicile cozonacii ca să le dea luciu. Siropul special pe care îl preparau
Aluatul dospit se lasă apoi la dospit pentru perioadă cuprinsă între 2 şi 12 ore. Acest lucru, în funcţie de cât l-aţi frământat, dar şi de temperatura camerei în care îl ţineţi.
Pentru aluat
-un kilogram de făină
-500 ml lapte
-50 grame drojdie proaspătă
-coaja de la o lămâie
-4 ouă
-sare
-250 grame zahăr
-50 ml ulei
-50 grame unt
-100 g stafide
– o fiolă cu esență de rom
-250 de gr de rahat tăiat cubulețe
-250 gr de nucă
-3 linguri de cacao
-150 gr zahăr
-4 albușuri
Ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei. Se face o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț. Lăsați conținutul obținut înr-un loc cald, până ce cantitatea se dublează
Separați albușurile de gălbenușuri, iar cele din urmă se freacă cu zahărul și cu puțin praf de sare până se albesc. Apoi, laptele se încălzește și se adaugă peste gălbenușuri
Compoziția se amestecă bine, până nu se mai simte zahăru. Adăugați esența de rom, coaja de lămâie și portocală, potrivit Playtech.
Puneți făina cernută de 3 ori într-un fas și faceți o gropiță în mijloc.