Cât se lasă aluatul de cozonac la dospit. Trucul secret al gospodinelor pentru a ieși mare și pufos

În timp ce unii preferă să îl cumpere de-agata, alții îl gătesc în propria bucătărie, iar rezultatul poate fi unul spectaculos
Cât se lasă aluatul de cozonac la dospit. Trucul secret al gospodinelor pentru a ieși mare și pufos

Cozonacul este preparatul care nu trebuie să lipsească de pe masa românilor în ziua de Paște. De altfel, de regulă acesta se gătește mai mult în perioada sărbătorilor, de Crăciun și Paște și mai puțin în cursul anului. În timp ce unii preferă să îl cumpere de-agata, alții îl gătesc în propria bucătărie, iar rezultatul poate fi unul spectaculos, dacă se ține cont de pașii necesari. Iată cât se lasă cozonacul la dospit.

Care sunt pașii necesari pentru a face un cozonac perfect

Pentru a face un cozonac așa cum nu s-a mai văzut, trebuie să țineți cont de anumite aspect legate de ingredientele pe care le folosiți.

Ingredientele trebuie să fie lăsate la temperatura camerei.

Făina, este unul dintre cele mai importante ingrediente. Trebuie lăsată la temperatura camerei nu doar câteva ore, ci 2 sau 3 zile. Aceasta se se ţine la căldură, nu la rece, căci altfel va fi greu de frământat.

Cât se lasă aluatul de cozonac la dospit
Cât se lasă aluatul de cozonac la dospit

Restul ingredientelor care se folosesc la cozonac trebuie ţinute la temperatura camerei înainte de a fi introdse în aluat.

De asemenea, un rol important îl are drojdia. Aceasta trebuie pusă cu măsură, pentru ca preparatul să nu capete un miros greu. În cazul în care puneți prea puțină drojdie, cozonacul va ieși prea pufos și crește foarte mult.

Citește și: Cu ce ungeau bunicile cozonacii ca să le dea luciu. Siropul special pe care îl preparau

Aluatul dospit se lasă apoi la dospit pentru perioadă cuprinsă între 2 şi 12 ore. Acest lucru, în funcţie de cât l-aţi frământat, dar şi de temperatura camerei în care îl ţineţi.

Cozonac cu rahat, cacaua și nuca

Ingrediente:

Pentru aluat

-un kilogram de făină

-500 ml lapte

-50 grame drojdie proaspătă

-coaja de la o lămâie

-4 ouă

-sare

-250 grame zahăr

-50 ml ulei

-50 grame unt

Ingrediente pentru umplutură:

-100 g stafide

– o fiolă cu esență de rom

-250 de gr de rahat tăiat cubulețe

-250 gr de nucă

-3 linguri de cacao

-150 gr zahăr

-4 albușuri

Mod de preparare- Pasul 1

Ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei. Se face o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț. Lăsați conținutul obținut înr-un loc cald, până ce cantitatea se dublează

Separați albușurile de gălbenușuri, iar cele din urmă se freacă cu zahărul și cu puțin praf de sare până se albesc. Apoi, laptele se încălzește și se adaugă peste gălbenușuri

Citește și: Cât timp se lasă aluatul de cozonac la dospit, de fapt. Secretul Gabrielei Cristea pentru a obține cozonaci pufoși și savuroși

Compoziția se amestecă bine, până nu se mai simte zahăru. Adăugați esența de rom, coaja de lămâie și portocală, potrivit Playtech.

Pasul 2

Puneți făina cernută de 3 ori într-un fas și faceți o gropiță în mijloc.

  • Adăugați laptele și maiaua.
  • Frământați până se încorporează tot.
  • Acoperiți aluatul și lăsați-l la crescut în jur de 45 de minute. Locul trebuie să fie unul călduros.
  • Bateți albușurile cu zahăr.
  • Adăugați nuca și cacaua, apoi amestecați compoziția.
  • După ce aluatul a crescut suficient, îl împărțiți în două și le așezați în tăvi. Cozonacul poate fi în funcție de modelul ales: simplu sau împletit.
  • Se pune în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu haină. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute. Aliatul se ține în cuptor 45 de minute. Poftă Bună!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
5 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *