Fructele proaspete pot fi transformate în tot felul de preparate delicioase. De la compot până la dulceață și de la gem până la peltea, acestea se gătesc diferit, în funcție de sortimentul de fructe și de produsul pe care dorim să îl obținem. Cât se lasă fructele la fiert, astfel încât să își păstreze textura și să nu se înmoaie prea tare.
Deși majoritatea oamenilor preferă să consume fructele în stare crudă, naturală, sunt și situații când acestea pot fi gătite. Fie că urmează să le dăm bebelușilor, să le transformăm în piure sau pur și simplu ne dorim să capete o textură mai moale, multe fructe pot fi gătite, atât pe foc, cât și la abur. Gutuile, merele, perele sau dovleacul sunt doar câteva exemple de fructe care pot fi preparate în acest mod.
Dacă vrei ca fructele să își păstreze gustul, să nu se îmbibe cu apă, dar totuși să aibă o textură mai moale, le poți găti la abur. Pentru a le prepara poți folosi un aparat special (steamer). Dacă nu ai, le poți fierbe într-o sită, deasupra unei oale cu apă și cu capac.
Pentru a obține un rezultat perfect, fructele nu trebuie să fie lăsate la fiert prea mult timp. Acestea pot avea timp de gătire diferit, în funcție de tipul lor. În general, fie că le fierbi pentru compot sau la abur, timpul de gătire este de 10 minute. Dacă le fierbi mai mult, fructele pot să devină sfărâmicioase și să se transforme în piure.
Cel mai repede fierb perele, apoi merele. Cel mai greu fierb gutuile și dovleacul plăcintar. În funcție de cât de coapte sau de verzi sunt fructele, dar și de rezultatul pe care vrei să îl obții, fructele pot fi lăsate la fiert mai mult sau mai puțin. Cel mai bine este ca fructele să fie testate cu furculița, pentru a vedea dacă au textura dorită.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se spală merele, se curăță de coajă și se taie cuburi sau felii potrivite. Se pun într-un vas cu apă rece, în care adăugați și zeama de lămâie. În acest fel, merele nu vor oxida. Se lasă acolo câteva minute, timp în care se pun într-un vas pe foc: apa, zahărul, un praf de sare și mirodeniile. Se încălzește amestecul, iar când zahărul s-a topit, se adaugă merele scurse de apă.
Se fierbe compotul timp de 10 minute, astfel încât merele să își păstreze textura, dar să se înmoaie puțin. Dacă fierbi mai mult compotul, acesta se poate tulbura. Se scot anasonul, cuișoarele și scorțișoara și se lasă compotul la răcit. Acesta poate fi păstrat la frigider pentru maximul 3 zile. Se servește rece sau la temperatura camerei, fiind un preparat răcoritor și savuros.