Cât se lasă fructele la fiert pentru compot. Secretul ca să rămână aromate și gustoase

Așa își vor păstra textura

Scris de: Daoud Andra

08 Sep. 2023

Cât se lasă fructele la fiert pentru compot. Secretul ca să rămână aromate și gustoase

Fructele proaspete pot fi transformate în tot felul de preparate delicioase. De la compot până la dulceață și de la gem până la peltea, acestea se gătesc diferit, în funcție de sortimentul de fructe și de produsul pe care dorim să îl obținem. Cât se lasă fructele la fiert, astfel încât să își păstreze textura și să nu se înmoaie prea tare.

Cum să gătești fructele la abur

Deși majoritatea oamenilor preferă să consume fructele în stare crudă, naturală, sunt și situații când acestea pot fi gătite. Fie că urmează să le dăm bebelușilor, să le transformăm în piure sau pur și simplu ne dorim să capete o textură mai moale, multe fructe pot fi gătite, atât pe foc, cât și la abur. Gutuile, merele, perele sau dovleacul sunt doar câteva exemple de fructe care pot fi preparate în acest mod.

Citește și: Când se culeg strugurii. Primele semne că fructele s-au copt. Sfatul de aur al agricultorilor pentru un vin delicios și parfumat

Dacă vrei ca fructele să își păstreze gustul, să nu se îmbibe cu apă, dar totuși să aibă o textură mai moale, le poți găti la abur. Pentru a le prepara poți folosi un aparat special (steamer). Dacă nu ai, le poți fierbe într-o sită, deasupra unei oale cu apă și cu capac.

Cât se lasă fructele la fiert
Fructele pot fi fierte în compot sau în dulceață

Cât se lasă fructele la fiert pentru compot

Pentru a obține un rezultat perfect, fructele nu trebuie să fie lăsate la fiert prea mult timp. Acestea pot avea timp de gătire diferit, în funcție de tipul lor. În general, fie că le fierbi pentru compot sau la abur, timpul de gătire este de 10 minute. Dacă le fierbi mai mult, fructele pot să devină sfărâmicioase și să se transforme în piure.

Citește și: Dulceața de afine, cum o prepari ca la mama acasă. Ce să adaugi peste fructe ca să iasă irezistibil de gustoasă și parfumată

Cel mai repede fierb perele, apoi merele. Cel mai greu fierb gutuile și dovleacul plăcintar. În funcție de cât de coapte sau de verzi sunt fructele, dar și de rezultatul pe care vrei să îl obții, fructele pot fi lăsate la fiert mai mult sau mai puțin. Cel mai bine este ca fructele să fie testate cu furculița, pentru a vedea dacă au textura dorită.

Compot de mere proaspăt și aromat

Ingrediente:

  • 3-4 mere
  • 500 ml apă
  • 50 g zahăr
  • un praf de sare
  • un baton scorțișoară
  • anason stelat (opțional)
  • cuișoare (opțional)
  • zeama de la o lămâie

Citește și: Cât se fierbe compotul la bain marie. Așa se va păstra excelent chiar și câțiva ani, e marele secret al gospodinelor iscusite

Mod de preparare:

Se spală merele, se curăță de coajă și se taie cuburi sau felii potrivite. Se pun într-un vas cu apă rece, în care adăugați și zeama de lămâie. În acest fel, merele nu vor oxida. Se lasă acolo câteva minute, timp în care se pun într-un vas pe foc: apa, zahărul, un praf de sare și mirodeniile. Se încălzește amestecul, iar când zahărul s-a topit, se adaugă merele scurse de apă.

Se fierbe compotul timp de 10 minute, astfel încât merele să își păstreze textura, dar să se înmoaie puțin. Dacă fierbi mai mult compotul, acesta se poate tulbura. Se scot anasonul, cuișoarele și scorțișoara și se lasă compotul la răcit. Acesta poate fi păstrat la frigider pentru maximul 3 zile. Se servește rece sau la temperatura camerei, fiind un preparat răcoritor și savuros.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.8 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *