Unul dintre preparatele de post preferate de români sunt delicioasele sărmăluțe de post. În timpul săptămânilor de post, conform tradiției ortodoxe, este permis consumul de alimente de origine vegetală, ceea ce face ca sarmalele de post să fie alegerea populară în meniul de post. Umplutura sarmalelor de post poate fi pregătită cu diverse legume și cu orez, cu nuci sau cu stafide, în timp ce carnea este înlocuită cu alternative vegetale, cum ar fi ciupercile sau soia.
Cât se lasă la fiert sarmalele de post
Timpul de fierbere al sarmalelor de post poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea sarmalelor sau cantitatea de umplutură. În general, este recomandat să se lase sarmalele de post la fiert timp de aproximativ 1-1,5 ore.
Vezi și Ingredientul care nu trebuie să lipsească atunci când faci sarmale de post. Le dă un gust aparte
Un truc secret pentru a ieși delicioase este să se aleagă frunze de varză murată, netezi, fără membrane tari și să se umple cu o compoziție echilibrată de legume și orez. De asemenea, se poate adăuga puțin usturoi pisat în compoziție pentru un plus de aromă. În timpul fierberii, este important să se adauge apă suficientă pentru a acoperi sarmalele și să se amestece ușor din când în când, evitând mișcările prea puternice pentru a nu le distruge.
Un început de carieră spectaculos, urmat de o revenire neașteptat de „nebună” la rutina cotidiană: așa descrie Owen Cooper, tânărul actor în vârstă de doar…
Într-o epocă digitală în care marile platforme sociale sunt dominate de polarizare, influenceri și algoritmi agasanți, o platformă considerată de mult apusă își regăsește locul…
După fierbere, sarmalele de post pot fi servite calde sau reci, împreună cu mămăliguță. ardei iute sau smântână vegetală.
Rețeta simplă de sarmale de post
Iată o rețetă simplă și delicioasă de sarmale de post:
Ingrediente:
- 10- 15 foi de varză murată
- 250 grame de orez cu bobul lung
- 2 cepe mari, tocate fin
- 3 căței de usturoi, pisați
- 2 morcovi, rasați
- 2 ardei grași, tăiați cubulețe
- 1 linguriță de boia dulce
- sare și piper, după gust
- cimbru uscat
- ulei pentru sotat
- 300 mililitri sos de roșii
Mod de preparare:
- Scoateți frunzele de varză și spălați-le bine. Dacă folosiți frunze de viță de vie, puneți-le în apa fierbinte timp de 2-3 minute pentru a le înmuia.
- Într-o tigaie mare, căliți ceapa și usturoiul cu puțin ulei de măsline până când devin translucide.
- Adăugați morcovii și ardeii în tigaie și căliți-le împreună cu ceapa și usturoiul timp de 5-7 minute, amestecând din când în când. La final adăugați, în tigaie, orezul crud. Se călește pentru 2-3 minute.
- Într-un bol, amestecați orezul și legumele sotate, adăugați boiaua dulce și sare și piper după gust.
- Puneți o lingură din amestecul de orez pe fiecare frunză de varză sau de viță de vie și rulați frunzele până când veți forma sarmalele.
- Puneți sarmalele, într-o oală, aranjați-le frumos și adăugați sosul de roșii și apa suficientă pentru a le acoperi.
- Acoperiți oala cu un capac și lăsați sarmalele să fiarbă la foc mic timp de 1,5 ore.
- Serviți sarmalele calde, cu smântână și sos de roșii.
Vezi și Câte sarmale de post ies dintr-un kilogram de orez. Reţeta pas cu pas
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!