Țuica este o băutură tradițională, obținută prin fermentarea și distilarea fructelor. Se face în toate zonele țării, din diferite feluri de fructe, însă cele mai comune sunt prunele. Cât se lasă prunele la fermentat pentru țuică și cum îți dai seama că sunt gata pentru a fi puse la fiert.
Atunci când vine vorba despre băuturi spirtoase, țuica făcută în casă este una dintre cele mai comune alegeri. Aceasta poate fi considerată o băutură tradițională și chiar este un simbol pentru anumite zone ale țării.
Citește și: Cum se face afinata. Ingredientul pe care să-l adaugi pentru o aromă deosebită
Această licoare a fost atestată documentar în anul 1386, în zona Bistrița. De atunci, se prepară din diferite fructe, în toate zonele țării. Este cunoscută sub diverse denumiri, în funcție de regiune. În unele locuri țuica poartă numele de rachiu, palincă sau horincă și se face din prune, mere, pere, corcodușe sau un amestec din aceste fructe.
Cele mai comune fructe din care se face țuică sunt prunele și corcodușele. Atunci când sunt coapte complet și încep să pice din pom, prunele sunt adunate, puse în butoaie și lăsate la fermentat. Dacă amestecul nu fermentează suficient, țuica nu va fi bună, ci va avea un gust acru.
Citește și: Cât trebuie fiartă dulceața de prune. Rețeta simplă cu care nu vei da greș
După ce au fost culese și depozitate în butoaie de plastic, prunele se lasă în aceste vase, într-un loc cald. Butoaiele nu trebuie să fie umplute până sus, deoarece amestecul își mărește volumul și poate să dea pe lângă. Procesul poate să dureze mai mult sau mai puțin, în funcție de temperaturile de afară și de gradul de coacere a fructelor. Vara, fructele pentru țuică fermentează mult mai repede. În general, procesul poate să dureze între 3 săptămâni și 2 luni.
Cel mai ușor ne putem da seama dacă prunele au fermentat atunci când dispar musculițele numite ”bețivi” de deasupra butoaielor. Atunci procesul este complet și prunele pot fi transformate în țuică. Un alt semn că fermentația este completă este că amestecul se desprinde de pereții laterali ai butoiului și se strânge.
Citește și: Îngrașă sau nu prunele? Câte poți să consumi și când trebuie neapărat să le eviți
Înainte de a pune la fiert amestecul fermentat, se curăță foarte bine cazanul. Oxidul de cupru, care este de culoare verde, este toxic și poate fi periculos pentru sănătate. Pentru o țuică bună, se folosesc doar fructe care au fost bine coapte și care au fermentat suficient. Prunele sunt, în mod natural, fructe dulci, mai ales dacă sunt coapte. Din acest motiv nu este nevoie să adaugi zahăr la țuica de prune.
Când prunele sunt fermentate, se amestecă bine totul și se transferă cu o găleată din bidonul de plastic în cazan. La început, focul trebuie să fie puternic și până când amestecul dă în clocot, nu se pune capacul. Când începe să fiarbă, se pune capacul și se reduce focul. Termometrul cazanului nu trebuie să indice o temperatură mai mare de 80-85 de grade Celsius.
Citește și: Cum faci gem de prune ca la bunica. Secretul pentru un rezultat delicios. Cât zahăr se pune, de fapt
La început, țuica poate fi tulbure și poate avea o culoare albicioasă. Aceasta se va limpezi cu timpul, dacă este depozitată în condiții bune. Țuica devine mai tare și mai limpede de la un an la altul și poate fi păstrată în recipiente din sticlă ani buni. Acestea trebuie să fie închise ermetic, în caz contrar alcoolul se evaporă.