Sarmalele de post sunt delicioase și sățioase în orice perioadă a anului, nu doar în timpul postului. Pentru a avea un gust deosebit, este nevoie să ții cont de câteva aspecte și trucuri. Cât se țin sarmalele de post la cuptor și ce ingrediente să folosești.
În perioada postului, ne putem bucura de preparatele care ne plac, cu condiția să adaptăm rețetele. Sarmalele reprezintă un fel de mâncare ușor de adaptat, delicios și sățios, atât atunci când sunt preparate din carne, cât și în varianta de post.
Pentru a face sarmale de post, multe gospodine înlocuiesc carnea tocată cu soia sau ciuperci, astfel încât să dea consistență preparatului. Ciupercile sunt o variantă excelentă, pentru că sunt o sursă de proteină vegetală și imită destul de bine gustul de carne.
Se toacă mărunt ceapa și verdeața, iar morcovii se dau pe răzătoare. Ciupercile se spală și se curăță, dacă este cazul, după care se toacă și ele mărunt. Varza se pune la desărat cu o oră înainte de a prepara sarmalele, într-un vas cu apă rece.
Într-o tigaie pe foc, se adaugă uleiul, ceapa, morcovul, sare, piper și boia. Se călesc timp de câteva minute, până când ceapa devine translucidă. Dacă este nevoie, se poate pune și un strop de apă. Se adaugă ciupercile și se călesc și ele până când se înmoaie.
La final, se pune orezul spălat și se mai lasă pe foc două minute, astfel încât aromele să se combine. Se oprește focul, se adaugă verdeața tocată și se lasă compoziția să se răcorească 10 minute.
Se pune câte o lingură de compoziție în centrul foii de varză murată, se împăturesc sarmalele de post și se pun pe straturi, într-o oală de lut sau alt vas care poate fi pus la cuptor. Se toarnă bulionul și se adaugă câteva frunze de dafin.
La fel ca în cazul multor feluri de mâncare, secretul este gătirea la foc lent. Sarmalele de post se acoperă cu folie sau cu un capac și se dau la cuptor pentru aproximativ 3 ore. În acest fel, ingredientele se vor găti perfect, iar aromele se vor combina. În primele două ore, sarmalele se coc la 175 de grade Celsius. Se mai adaugă apă, dacă este nevoie.
Apoi, se îndepărtează folia sau capacul și se mai lasă sarmalele la cuptor timp de o oră, pentru a se rumeni. Se reduce și focul la 165 de grade.