Marinata este o soluție acidă, cu o compoziție variată, care este folosită pentru a înmuia și a îmbunătăți gustul cărnii. Marinata acționează asupra cărnii prin penetrația în țesuturile acesteia și prin denaturarea proteinelor din carne. Aciditatea marinatei ajută la ruperea țesuturilor mai dure ale cărnii și face ca aceasta să fie mai ușor de mestecat și de digerat.
Unele marinate conțin enzime, cum ar fi bromelaina din ananas sau papaina din papaya, care ajută la înmuierea cărnii prin descompunerea proteinelor din aceasta. Marinatele conțin diferite ingrediente aromatice, cum ar fi ceapa, usturoiul, ierburile sau condimentele, care îmbunătățesc gustul și aroma cărnii.
În funcție de tipul de carne și de ingredientele folosite pentru marinată, durata de marinare poate varia. Dacă marinăm carnea prea mult timp, aceasta poate deveni prea moale și nu va mai avea textura adecvată. De asemenea, în cazul anumitor tipuri de carne, cum ar fi cele de pasăre sau pește, este important să se evite marinarea prelungită, deoarece aceasta poate duce la descompunerea proteinelor și la deteriorarea cărnii.
De asemenea, există unele cărnuri care nu necesită marinare, în special, carnea de vită de calitate superioară. Pentru acest tip de carne se aplică doar sare și piper, pentru a beneficia de gustul și aroma pe care carnea, în sine, le are.
Durata recomandată pentru marinarea cărnii depinde de tipul și de grosimea acesteia, dar în general, timpul de marinare variază între 30 de minute și 24 de ore.
Carnea mai subțire, cum ar fi fileul sau friptura de pui, ar trebui să fie suficient de marinată în 30 de minute până la o oră. Pentru carnea mai groasă, cum ar fi friptura de vită sau porc, este recomandat să o lăsați la marinat cel puțin câteva ore, sau chiar peste noapte, pentru a permite să penetreze bine în țesuturile cărnii.
Marinata pentru carne trebuie să conțină în principal un ingredient acid, care va servi pentru a înmuia fibrele cărnii și a o face mai moale după gătire. Cei mai buni acizi pentru carne sunt sucul de portocale sau de lămâie, oțetul, berea sau vinul roșu.
Condimentele și ierburile aromatice sunt cheia aromei finale a fripturii. Se adaugă usturoi, ceapă, boia de ardei, ardei iute, rozmarin, cimbru, pătrunjel etc. In cazul cepei si a pătrunjelului, este ideal să fie proaspete, restul condimentelor si ierburilor pot fi uscate.
Nu uitați să adăugați sare, care pe lângă aromatizare, va ajuta friptura să fie moale.
În cele din urmă, marinata ar trebui să aibă ulei pentru a echilibra aromele ingredientelor. Pentru o aromă mai bună, folosiți ulei de măsline.
Vezi și Carnea care se pune prima dată pe grătar. Aceasta este ordinea corectă. Când se pun de fapt micii