A început sezonul oficial de grătare. Este vremea când ne adunăm cu familia, prietenii sau cu vecinii, pentru a petrece și a ne bucura împreună, la aer liber. Deși pare ușor să coci o bucată de carne pe grătar, nu e niciodată inutil să cunoști câteva reguli și trucuri de preparare pentru cea mai gustoasă friptură pe grătar.
De exemplu, în funcție de tipul de carne sau de grosimea ei, timpii de coacere sunt diferiți, de asemenea, ordinea de gătire pe grătar este iarăși esențială. Vei găsi în rândurile de mai jos, sfaturi utile pentru prepararea celor mai delicioase fripturi la grătar.
Nimic nu este mai bun decât carnea suculentă, moale și delicioasă, caracteristici care au foarte mult de-a face cu nivelul de marmorare al cărnii. Marmorarea este grăsimea intramusculară care, gătită, se topește dând cărnii o aromă aparte. Această grăsime este foarte diferită de ceea ce știm ca „grăsime”; grăsimea intramusculară a cărnii este dată de acele firicele albe mici din carnea slabă. Totodată, bucățile de carne cu os, sunt foarte bune pentru grătar. Osul este un bun conductor de căldură, astfel carnea cu os se va prepara mai repede. Tăietura bucăților de carne este importantă, feliile subțiri de carne se usucă repede, pe grătar. Grosimea unei felii de carne ar trebui să fie de 1-2 centimetri grosime. Așadar, pentru grătar alegeți piese de carne cu grăsime, cum ar fi:
În funcție de cât de groasă este carnea rezultă și timpul de gătire, astfel: mici, vită, porc, pui, miel/ oaie, cârnați.
Vezi și Cum cureți grătarul dacă nu ai la îndemână o perie. Trucuri geniale
Nu este un secret pentru nimeni că timpul de preparare la grătar pentru o friptură, poate varia foarte mult, în funcție de tăietură, grosimea acesteia și cât de mult îți place să fie gătită. Dacă pregătești din timp carnea pentru grătar, adică o marinezi cu 2-3 zile înainte, atunci timpul de coacere și ordinea nu va mai conta atât de mult, întrucât carnea va fi mult mai fragedă, iar timpul de coacere va fi mai redus. Înainte de a pune pe grătar o bucată de carne care a fost marinată, nu uita să o ștergi cu un șervet, altfel carnea se poate arde rapid. Pentru ca friptura să nu fie uscată, unge cu puțin ulei fiecare bucată de carne.
În general, timpul de coacere este de 3 minute pe fiecare parte, pentru sigilare, deasupra zonei mai încinse, apoi carnea se mută în zona mai domoală a grătarului. Folosește clești speciali pentru grătar pentru a mișca bucățile de carne. Friptura nu se înțeapă, pentru a nu se scurge sucurile naturale și să devină uscată.
Dacă vrei să gătești și legume la grătar, acestea se pun pe grătar, la final. Timpul lor de coacere este foarte scurt.
Sunt mai multe metode de a verifica nivelul de coacere a fripturii pe grătar. Mulți se bazează pe experiență și verifică doar aspectul exterior al fripturii. Pentru unii mai puțini experimentați, sunt recomandate două metode sigure de verificare:
Vezi și Cum se curăță corect grătarul înainte de a pune carnea. Mulți nu știu asta