Fasolea este una dintre cele mai utilizate legume în bucătăria românească. Este ieftină, se gătește ușor și poate fi savurată în orice perioadă a anului. Cel mai mult se gătește în perioadele de post, fiind delicioasă și sățioasă. Pentru a fierbe repede, este nevoie să ții cont de câteva reguli. Cât se ține fasolea la înmuiat și ce poți face pentru a reduce timpul de gătire.
Indiferent că urmează să prepari ciorbă de fasole, iahnie sau fasole bătută, toate rețetele încep la fel. Boabele de fasole se pun în apă înainte de a se fierbe. Acesta este un pas esențial, pentru ca fasolea să se gătească repede și boabele să devină moi. La fel ca alte leguminoase precum năutul sau lintea, fasolea are nevoie să fie hidratată foarte bine înainte de a fi gătită.
Cât timp stau la înmuiat, boabele de fasole absorb o cantitate considerabilă de apă, dublându-și volumul. Atunci când vor fi puse la fiert, acestea se vor găti mult mai repede și nu va fi nevoie să stai ore întregi în bucătărie. De asemenea, cu cât este mai veche, cu atât fasolea va fierbe mai greu. Fasolea uscată mai veche de un an are nevoie să stea la înmuiat mai mult timp, dar și să fie ținută pe foc timp mai îndelungat.
Pentru a fierbe cât mai repede, fasolea are nevoie să stea la hidratat suficient timp. Majoritatea bucătarilor recomandă să pui fasolea în apă rece de seara, urmând să o gătești a doua zi. Boabele de fasole trebuie să stea în apă peste noapte, pentru a fierbe repede. Dacă ai uitat să pui fasolea în apă de seara, există o soluție mai rapidă pentru a se înmuia.
În loc de apă rece, poți turna apă clocotită peste boabele de fasole și le poți lăsa așa timp de o oră. Este suficient pentru ca fasolea să se hidrateze și să fiarbă în timp rezonabil. În funcție de cât de mari sunt boabele de fasole, dar și de apa folosită, este nevoie de cel puțin o oră pentru ca fasolea să fiarbă și să fie gătită cum trebuie.
Un ingredient care grăbește procesul de fierbere este bicarbonatul de sodiu. Acesta se adaugă în apa în care fierbe fasolea, încă de la început. Rolul lui este să frăgezească boabele și să le facă să fiarbă mai repede. Dacă pui bicarbonat de sodiu, nu adăuga și sare în apă încă de la început. De asemenea, apa în care fierbe fasolea la început se aruncă. După ce dă în clocot de câteva ori, se schimbă apa.
Unii bucătari recoamandă să schimbi apa de trei ori, pentru a te asigura că nu vei avea probleme digestive. După ce ai aruncat apa în care a dat în clocot fasolea, folosește apă fierbinte pentru a continua fierberea. Dacă pui apă rece peste boabele fierbinți, întrerupi procesul de gătire și fasolea va fierbe mai greu.
Ține cont de faptul că, dacă apa este dură, fasolea nu va fierbe repede. Folosește apă fiartă și răcită, apă plată sau apă de la fântână în loc de apa de la chiuvetă atunci când gătești fasole.