Cât se ține fasolea la înmuiat ca să fiarbă repede. Doar așa vei proceda de acum încolo, secretul gustului desăvârșit

Așa vei reduce considerabil timpul de gătire

Scris de: Daoud Andra

01 Aug. 2023

Cât se ține fasolea la înmuiat ca să fiarbă repede. Doar așa vei proceda de acum încolo, secretul gustului desăvârșit

Fasolea este una dintre cele mai utilizate legume în bucătăria românească. Este ieftină, se gătește ușor și poate fi savurată în orice perioadă a anului. Cel mai mult se gătește în perioadele de post, fiind delicioasă și sățioasă. Pentru a fierbe repede, este nevoie să ții cont de câteva reguli. Cât se ține fasolea la înmuiat și ce poți face pentru a reduce timpul de gătire.

De ce se pune fasolea în apă rece

Indiferent că urmează să prepari ciorbă de fasole, iahnie sau fasole bătută, toate rețetele încep la fel. Boabele de fasole se pun în apă înainte de a se fierbe. Acesta este un pas esențial, pentru ca fasolea să se gătească repede și boabele să devină moi. La fel ca alte leguminoase precum năutul sau lintea, fasolea are nevoie să fie hidratată foarte bine înainte de a fi gătită.

Citește și: Fasole de post ca la mănăstire. Trucul secret care îi dă adevărata savoare, rețeta de care nu te vei mai sătura

Cât timp stau la înmuiat, boabele de fasole absorb o cantitate considerabilă de apă, dublându-și volumul. Atunci când vor fi puse la fiert, acestea se vor găti mult mai repede și nu va fi nevoie să stai ore întregi în bucătărie. De asemenea, cu cât este mai veche, cu atât fasolea va fierbe mai greu. Fasolea uscată mai veche de un an are nevoie să stea la înmuiat mai mult timp, dar și să fie ținută pe foc timp mai îndelungat.

cât timp se înmoaie fasolea
Fasolea se pune la înmuiat în apă rece

Cât se ține fasolea la înmuiat ca să fiarbă repede

Pentru a fierbe cât mai repede, fasolea are nevoie să stea la hidratat suficient timp. Majoritatea bucătarilor recomandă să pui fasolea în apă rece de seara, urmând să o gătești a doua zi. Boabele de fasole trebuie să stea în apă peste noapte, pentru a fierbe repede. Dacă ai uitat să pui fasolea în apă de seara, există o soluție mai rapidă pentru a se înmuia.

Citește și: Când se pune sarea în ciorba de fasole, de fapt. Secretul din bucătărie pe care ți-ai fi dorit să-l știi mai devreme

În loc de apă rece, poți turna apă clocotită peste boabele de fasole și le poți lăsa așa timp de o oră. Este suficient pentru ca fasolea să se hidrateze și să fiarbă în timp rezonabil. În funcție de cât de mari sunt boabele de fasole, dar și de apa folosită, este nevoie de cel puțin o oră pentru ca fasolea să fiarbă și să fie gătită cum trebuie.

Ce să pui în apa în care fierbi fasolea

Un ingredient care grăbește procesul de fierbere este bicarbonatul de sodiu. Acesta se adaugă în apa în care fierbe fasolea, încă de la început. Rolul lui este să frăgezească boabele și să le facă să fiarbă mai repede. Dacă pui bicarbonat de sodiu, nu adăuga și sare în apă încă de la început. De asemenea, apa în care fierbe fasolea la început se aruncă. După ce dă în clocot de câteva ori, se schimbă apa.

Citește și: Ce să adaugi în apa în care pui la înmuiat fasolea. Așa va fierbe de două ori mai repede. Și bunicile apelau la acest truc

Unii bucătari recoamandă să schimbi apa de trei ori, pentru a te asigura că nu vei avea probleme digestive. După ce ai aruncat apa în care a dat în clocot fasolea, folosește apă fierbinte pentru a continua fierberea. Dacă pui apă rece peste boabele fierbinți, întrerupi procesul de gătire și fasolea va fierbe mai greu.

Ține cont de faptul că, dacă apa este dură, fasolea nu va fierbe repede. Folosește apă fiartă și răcită, apă plată sau apă de la fântână în loc de apa de la chiuvetă atunci când gătești fasole.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.1 11 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *