Plăcinta cu brânză este unul dintre cele mai iubite și apreciate deserturi din bucătăria noastră tradițională. Fie că este servită caldă sau rece, această delicioasă prăjitură umplută cu un amestec de brânză dulce și aromată este o adevărată încântare pentru papilele gustative. Astăzi vom descoperi câteva secrete ale preparării plăcintei cu brânză și cum să obții o crustă crocantă și un umplut excepțional. Indiferent dacă ești gurmand sau pur și simplu îți dorești să încânți familia și prietenii, această rețetă clasică nu va dezamăgi.
Rețeta tradițională de plăcintă cu brânză dulce și stafide
Sunt felurite rețete de plăcintă cu brânză cu aluat dospit, fraged sau pentru cei mai grăbiți, cu foi cumpărate din comerț, în orice variantă aceste plăcinte sunt excelente atunci când vrei să servești un desert aromat și sățios. Versiunea clasică a acestei plăcinte folosește foi subțiri de aluat dospit, umplute cu un amestec aromat de brânză de vaci. Iată cum poți prepara acest delicios desert:
Rețeta simplă și delicioasă pentru plăcinta cu brânză
Ingrediente pentru foi:
- 500 grame făină de grâu
- 2 ouă întregi
- 100 mililitri ulei
- 100 grame zahăr
- 10 grame drojdie
- 50 mililitri iaurt
- 3 linguri lapte
- 1 vârf de sare
Ingrediente pentru umplutura:
- 2 ouă întregi
- 500 grame brânză dulce
- 150 grame stafide, înmuiate în rom
- 100 grame zahăr
- 50 grame iaurt
- 1 plic zahar vanilat
- Coaja rasă de la o lămâie
- fructe confiate (opțional)
În perioada postului, găsirea unor rețete gustoase, hrănitoare și rapide poate deveni o adevărată provocare. Totuși, bucătăria plant-based oferă o varietate de preparate savuroase, iar…
Sparanghelul este una dintre cele mai rafinate și sănătoase legume, dar este prea puțin folosit în bucătăria românească. Cu un gust dulceag, o textură crocantă…
Vezi și Cum deosebești brânza adevărată de cea contrafăcută. Semnul care te ajută să faci diferența
Cum se prepară plăcinta cu brânză
Prepararea aluatului
- Într-un castron amestecă drojdia cu zahărul si laptele călduț. Lasă amestecul deoparte, timp de 10 minute pentru a se activa drojdia.
- Separat bate ouăle bine cu un praf de sare, adaugă uleiul, iaurtul, apoi amestecul drojdia activată și făina, amestecând totul bine până când obții un aluat omogen
- Frământă aluatul obținut, până devine compact apoi, acoperă castronul cu folie alimentară sau un șervet și lasă-l la dospit pentru o oră.
Prepararea umpluturii
- Dacă brânza este apoasă sau are mult zer, o poți stoarce bine într-un șervet.
- Într-un bol, bate bine ouăle cu telul sau mixerul, adaugă brânza stoarsă, zahărul, iaurtul, coaja de lămâie rasă, stafidele si zahărul vanilat. Continuă să le mixezi până se omogenizează toate ingredientele.
Pregătirea foilor de plăcintă
- Presară puțină făină pe blatul de lucru, împarte aluatul în două părți egale.
- Cu sucitorul, întinde aluatul în foaie cât mai subțire, ținând cont de dimensiunile tăvii de copt. Repetă procedeul pentru a doua foaie de plăcintă.
- Unge tava de copt cu unt și presară puțin pesmet. Așază în tavă prima foaie de aluat peste care distribuie umplutura de brânză, urmând, la final, să acoperi cu a doua foaie de plăcintă.
- Unge foaia de plăcintă cu un amestec de gălbenuș de ou și lapte, pentru a forma o crustă rumenă și aurie.
Cât se ține la cuptor plăcinta cu brânză. Ce trebuie să știi
Coacerea plăcintei cu brânză
- În cuptorul preîncins la 180 de grade, pune plăcinta la copt timp de 50 de minute. După ce plăcinta e coaptă, scoate-o din cuptor și așteaptă să se răcească înainte de servire.
Vezi și Cum se păstrează brânza proaspătă pentru mai mult timp. Greșeala pe care o fac mulți români
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!