Cât se ține la desărat varza murată. Trucul pentru a scăpa de excesul de sare în timp-record

Așa va avea un gust perfect când este gătită

Scris de: Daoud Andra

26 Oct. 2023

Cât se ține la desărat varza murată. Trucul pentru a scăpa de excesul de sare în timp-record

Varza murată de folosește mai ales la sarmale, dar și la alte tipuri de mâncăruri. În funcție de cât de concentrată a fost saramura și cât timp a trecut de când ați pus varza la murat, aceasta poate fi prea acră sau prea sărată atunci când este gătită. Cât se ține la desărat varza murată, astfel încât să aibă un gust perfect atunci când o prepari.

De ce este varza murată prea sărată

Varza murată se numără printre pregătirile pentru iarnă care se fac în majoritatea gospodăriilor. Rețeta este universală, iar pentru ca varza să stea bine peste iarnă, este nevoie de o saramură de concentrație 2,5%. Altfel spus, la fiecare litru de apă se adaugă 25 de grame de sare grunjoasă, atunci când se prepară saramura.

Verzele se crestează în zona cotorului sau se scobesc cu un cuțit, astfel încât saramura să intre bine în ele. În funcție de cât de cald este în încăperea unde se află butoiul cu varză murată, aceasta se va acri mai repede sau mai greu. În general, este nevoie de aproximativ trei săptămâni pentru ca varza să fie perfect murată.

Citește și: Ce trebuie să faci dacă varza murată este amară sau prea sărată. Ce să pui în butoi, de fapt. Detaliul prețios de care să ții cont

Cu cât este mai cald sau trece mai mult timp de când a fost pusă la murat, varza va deveni mai acră și mai sărată. Dacă la o lună după ce a fost pusă la butoi poate fi folosită ca atare, după două luni de stat în saramură ar trebui să fie desărată inainte de a fi gătită.

Cum se pune varza murată în 6 pași
Varză murată

Cât se ține la desărat varza murată

Pentru a desăra varza murată, se folosește apă. În funcție de cât de acră și sărată este varza, aceasta poate avea nevoie să stea în apă un timp mai îndelungat. Cea mai simplă și rapidă metodă este să desfaceți foile de varză murată una câte una și să turnați apă caldă peste ele.

Citește și: Ce să adaugi în butoiul cu varza murată pentru a-i da culoare. Ingredientul care nu trebuie să lipsească, trucuri de la gospodinele iscusite

Foile de varză se lasă așa timp de o oră, pentru a elimina sarea. Unele gospodine pun și felii de pâine în apă, pentru că miezul de pâine absoarbe sarea eficient. O altă metodă de a desăra varza este să o puneți în apă rece peste noapte, urmând a o găti a doua zi dimineața.

Care este cea mai bună varză de pus la murat

Atunci când alegi verzele pe care urmează să le pui la murat, selectează-le pe cele cu frunzele subțiri. Acestea se vor acri uniform și vor fi ușor de manevrat atunci când faci sarmale. Frunzele se vor împături fără probleme și vor fi mai flexibile dacă sunt subțiri.

De asemenea, alege verze de dimensiuni mici și medii, pentru a putea folosi una întreagă atunci când gătești. Dacă vrei să te asiguri că varza va sta bine în butoi până primăvara viitoare, iată ce trebuie să faci!

Citește și: Nu mai pune ulei la varza călită. Altul este secretul ca să iasă delicioasă, ingredientul special care schimbă complet gustul

  • Spală bine butoiul cu apă fiartă și bicarbonat de sodiu. În acest fel, elimini toți microbii și pregătești vasul pentru varză.
  • Folosește sare grunjoasă, în concentrația menționată. Sarea fină nu este bună pentru murături și le poate strica. De asemenea, dacă saramura nu este suficient de concentrată, varza murată nu va sta bine.
  • Adaugă rădăcină de hrean în butoi. Aceasta are rol antibacterian și antifungic și ajută varza să se păstreze crocantă.
  • Dacă vrei ca varza să aibă o culoare galbenă după ce se murează, pune boabe de porumb sau o gutuie întreagă în butoi.

 

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *