Varza murată de folosește mai ales la sarmale, dar și la alte tipuri de mâncăruri. În funcție de cât de concentrată a fost saramura și cât timp a trecut de când ați pus varza la murat, aceasta poate fi prea acră sau prea sărată atunci când este gătită. Cât se ține la desărat varza murată, astfel încât să aibă un gust perfect atunci când o prepari.
Varza murată se numără printre pregătirile pentru iarnă care se fac în majoritatea gospodăriilor. Rețeta este universală, iar pentru ca varza să stea bine peste iarnă, este nevoie de o saramură de concentrație 2,5%. Altfel spus, la fiecare litru de apă se adaugă 25 de grame de sare grunjoasă, atunci când se prepară saramura.
Verzele se crestează în zona cotorului sau se scobesc cu un cuțit, astfel încât saramura să intre bine în ele. În funcție de cât de cald este în încăperea unde se află butoiul cu varză murată, aceasta se va acri mai repede sau mai greu. În general, este nevoie de aproximativ trei săptămâni pentru ca varza să fie perfect murată.
Cu cât este mai cald sau trece mai mult timp de când a fost pusă la murat, varza va deveni mai acră și mai sărată. Dacă la o lună după ce a fost pusă la butoi poate fi folosită ca atare, după două luni de stat în saramură ar trebui să fie desărată inainte de a fi gătită.
Pentru a desăra varza murată, se folosește apă. În funcție de cât de acră și sărată este varza, aceasta poate avea nevoie să stea în apă un timp mai îndelungat. Cea mai simplă și rapidă metodă este să desfaceți foile de varză murată una câte una și să turnați apă caldă peste ele.
Foile de varză se lasă așa timp de o oră, pentru a elimina sarea. Unele gospodine pun și felii de pâine în apă, pentru că miezul de pâine absoarbe sarea eficient. O altă metodă de a desăra varza este să o puneți în apă rece peste noapte, urmând a o găti a doua zi dimineața.
Atunci când alegi verzele pe care urmează să le pui la murat, selectează-le pe cele cu frunzele subțiri. Acestea se vor acri uniform și vor fi ușor de manevrat atunci când faci sarmale. Frunzele se vor împături fără probleme și vor fi mai flexibile dacă sunt subțiri.
De asemenea, alege verze de dimensiuni mici și medii, pentru a putea folosi una întreagă atunci când gătești. Dacă vrei să te asiguri că varza va sta bine în butoi până primăvara viitoare, iată ce trebuie să faci!