Varza călită reprezintă o mâncare tradițională, gustoasă și extrem de apreciată. Acest preparat se poate găti în mai multe moduri. Însă, pregătirea verzii călite la cuptor este un proces simplu, care implică un efort minim și deseori gospodinele apelează la această variantă. Ce este și mai important, această metodă face ca varza să fie mult mai sănătoasă, deoarece nu necesită prăjirea separată a cepei, iar astfel se evită cu ușurință posibilele arsuri la stomac. Iată secretele care cu siguranță te vor face să pregătești cea mai delicioasă varză călită.
Varza călită la cuptor este o mâncare reconfortantă și plină de arome, care poate fi preparată cu ușurință în propriul cămin. Această rețetă aduce în farfurie gustul autentic al bucătăriei tradiționale, iar secretul său constă în gătirea ușoară și îndelungată, care permite ingredientelor să se armonizeze perfect și să dezvolte și să-și îmbine aromele specifice.
Ei bine, gospodinele pot începe prin a toca varză în fâșii subțiri, ca mai apoi să o plaseze cu grijă într-un bol, unde o pot săra ușor. Varza trebuie lăsată aproximativ 10 minute în bol pentru a capăta o textura mai moale, iar între timp, vă veți ocupa de ceapa care va trebui curățată și spălată, ca mai apoi să tocați și roșiile și ardeiul kapia.
La acest moment, trebuie să ajustați temperatura cuptorului la 200 de grade Celsius, iar pentru gătirea acestui preparat delicios la cuptor, puteți opta pentru o tavă termorezistentă cu margini înalte și cu dimensiuni generoase
Varza tocată o așezați cu delicatețe uniform în tavă pregătită, iar deasupra ei presărați cu grijă cimbru, semințe de chimen și puțin mărar proaspăt sau uscat, în funcție de ce aveți la îndemână.
Apoi amestecați cu mâinile varza iar ulterior adăugați ceapa, roșiile și ardeii. Pentru a sublinia aromele și a asigura savoarea, este ideal să stropiți toată compoziția cu trei linguri de ulei, apoi să o așezați la cuptor cu o folie de aluminiu deasupra pentru a păstra intacte aromele.
Ei bine, avem pregătit un secret pentru dumnevoastră pentru o varză călită delicioasă. După primele 30 de minute scoateți tava cu varza călită din cuptor, iar în ea adăugați cu grijă carnea prăjită și cârnații.
Apoi, amestecați din nou ingredientele și verificați dacă varza și roșiile au eliberat suficient lichid. Pentru a asigura o consistență adecvată și pentru a permite cărnii și cârnaților să se gătească în mod corespunzător, mai puteți adăuga cu generozitate două căni de apă caldă în tavă.
Preparatul se va acoperi cu folie de aluminiu și se va reintroduce din nou în cuptor. De asemenea, este important ca de această dată să reduceți temperatura la 170 de grade Celsius și să lăsați mâncarea să fiarbă și să se coacă în continuare timp de încă 90 de minute.
La jumătatea acestui interval, se mai verifică nivelul lichidului din tavă și, dacă este nevoie, se mai adăugat o cană de apă caldă. Este esențial să avem suficient lichid în tavă pentru a evita uscarea preparatului.
Pentru cei care preferă ca varza să fie ușor rumenită la suprafață, au opțiunea de a îndepărta folia în ultimele 15 minute de coacere, iar după ce este gata preparatul se servește cald și se poate adauga lângă el chiar și o lingură de smântână cu mămăligă și un ardei iute.