Deși tindem să credem că ardeii umpluți fac parte din bucătăria tradițională românească, se pare că originea acestui delicios preparat, însă se crede că aceștia ar fi fost inventați în regiunea mediteraneană și ar fi fost popularizați în timpul Imperiului Otoman. Ardeii umpluți sunt numiți diferit în diferite culturi – în Turcia, de exemplu, se numesc dolma, în Grecia, se numesc gemista.
În general, ardeii umpluți sunt o mâncare, făcută cu ingrediente locale și în stilul specific al zonei de origine. Aceștia sunt o sursă bună de proteine, fibre și vitamine, ceea ce i-a făcut să fie o mâncare populară și apreciată în multe culturi. Sunt multe versiuni de rețete cu ardei umpluți, cu legume sau cu carne, cu diverse ierburi aromatice sau condimente. Cea mai populară rețetă de ardei umpluți, de la noi, este cea cu umplutură de carne tocată, orez și legume. În rândurile următoare vă arătăm câteva dintre trucurile noastre pentru această rețetă.
Pentru a prepara o mâncare delicioasă de ardei umpluți, avem câteva trucuri pentru tine:
1. Se taie cotorul si se curăță semințele ardeilor, se spală și se crestează în vârf.
2. Se curăță și se toacă mărunt ceapa. Se călesc într-o lingură de ulei până devin sticloase.
3. Peste ceapa călită se adaugă orezul și se lasă la călit 2-3 minute. Se lasă amestecul la răcorit.
4. Într-un bol încăpător se amestecă bine carnea tocată, cu verdețurile, sare, piper, ceapa și orezul călite.
5. Se umple fiecare ardei gras cu compoziția de carne tocată, lăsând loc pentru creșterea orezului.
6. Într-o tigaie cu puțin ulei se prăjesc ușor ardeii umpluți, pe fiecare parte.
7. Într-o oală încăpătoare se pune o lingură de ulei, se așază ardeii, unul lângă altul, cu gura în sus să nu se răstoarne.
8. În oală, se toarnă sucul de roșii și se completează cu apă, cât să acopere ardeii pe trei sferturi. Se pune o linguriță de zahăr pentru a corecta aciditatea roșiilor. Capacul se pune parțial peste oală, ardeii se lasă la fiert pentru 50 de minute.
9. Ardeii umpluți se servesc cu smântână grasă și pâine de casă.