În bucătăria profesională sau cea de acasă, depozitarea corespunzătoare a alimentelor este una dintre cele mai eficiente modalități de prevenire a risipei. Totodată, sunt respectate astfel și regulile de igienă alimentară, esențiale pentru păstrarea sănătății consumatorilor. Carnea de mici crudă poți să o păstrezi la fel de bine atât în frigider, cât și în congelator atât timp cât respecți limita de valabilitate raportată la temperatura de păstrare.
Dacă ai cumpărat o cantitate mare de carne de mici pe care nu o pregătești în zilele ce urmează, mai jos poți găsi informații despre cum poți să o păstrezi în condiții optime.
Carnea de mici refrigerată poate fi păstrată în frigider pentru maxim 2 zile. Ai grijă ca temperatura frigiderului să fie setată între 0 și 5 grade Celsius. Evită ca mezelurile, legumele, fructele sau orice alte alimente să se atingă de carnea crudă. Astfel, dacă ai cumpărat mici formați la tăviță, îi poți depozita în ambalajul propriu. Dacă ai cumpăra carne de mici vrac, pune carnea în caserole, cu capac.
Carnea de mici, în general, este preparată din amestec porc cu vită. Deci, procentul de grăsime poate fi ușor ridicat. În acest caz, spre deosebire de carnea macră de porc sau de vită, carnea de mici rezistă bine în congelator, până la 3 luni. Și după această perioadă, carnea este bună pentru consum, dar îți pierde calitatea.
În primul rând , porționează carnea de mici în cantitățile pe care le dorești. Ca idee, un mic cântărește în crud aproximativ 70 de grame. Porționează carnea, pune-o în pungi și apoi videază-le cu ajutorul unui aparat de vidat. Ulterior, le poți depozita în congelator sau în lada frigorifică. Potrivit specialiștilor, aceasta este cea mai eficientă metodă de a prelungi termenul de valabilitate al cărnii. Bacteriile și microbii nu se pot dezvolta într-un mediu steril, iar carnea nu se va oxida în congelator, dacă este păstrată astfel. Prin vidare sunt prevenite așa-numitele „arsuri de congelator” pe care le poate suferi carnea. Acestea se referă la oxidarea și deprecierea cărnii, atunci când e depozitată un timp mai lung în congelator.
Dacă nu ai un aparat de vidat, este în regulă, poți folosi pungi cu fermoar. Așază carnea tocată în pungi, într-o cantitate suficientă, cât să sigilezi bine punga. În cazul în care mai ai alte pungi cu carne tocată pentru mici, în congelator, este bine să le etichetezi și să le ordonezi în ordinea vechimii. În alimentația publică există o regulă fundamentală, pe care este bine să o aplici și acasă:” first in, first out”! Această regulă se referă la ordinea de folosire a produselor alimentare, în funcție de termenul lor de valabilitate.