Se spune adesea că vinul se îmbunătățește cu vârsta, dar numai dacă sticla este ținută închisă și păstrată într-un loc potrivit. Odată ce sticla este deschisă, alcoolul va intra in contact cu aerul si va avea loc procesul de oxidare. Calitatea vinului va fi alterată, iar gustul va fi din ce în ce mai acid. Este posibil să bei vinul în continuare, în zilele următoare deschiderii, dar peste câteva zile, cu siguranță se va acri, căpătând un gust de oțet.
Durata de timp în care vinul rămâne bun după deschiderea sticlei variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi tipul de vin, condițiile de depozitare și preferințele personale în ceea ce privește gustul. În general, vinul deschis poate rămâne bun timp de câteva zile până la câteva săptămâni, în funcție de acești factori. Iată câteva reguli de păstrare a vinurilor, în funcție de culoarea lor:
Un vin roșu se va păstra timp de trei până la cinci zile. Spre deosebire de vinurile ușoare, cu puțin tanin, vinurile tanice și acide au șanse mai mari de a se păstra după deschidere.
Căldura crește oxidarea vinului, motiv pentru care nu uitați să țineți băutura departe de orice sursă de căldură. Cel mai bine este să păstrați vinul la frigider după degustare sau într-o cameră răcoroasă ferită de lumină.
Mai sensibile decât vinurile roșii, vinurile albe seci au un termen de valabilitate mai scurt.
Se păstrează, maxim două până la trei zile, la frigider (6 până la 8°C pentru vinurile albe și vinurile roze), de exemplu, pentru un Chardonnay sau un Sauvignon.
Înainte de a-l gusta, scoate-l din frigider cu ceva timp înainte, astfel încât să atingă temperatura de servire de 8°-10°. Altfel, vinul va fi prea rece și nu își va dezvolta aromele.
Pentru vinurile albe dulci și dulci, termenul de valabilitate este mai lung, deoarece zahărul încetinește oxidarea. Consumul se poate face până la 3 săptămâni de la deschidere.
Înainte de deschidere, rețineți că un vin rosé se va păstra mai puțin timp decât vinurile albe și vinurile roșii. Odată deschis, vinul rosé se va păstra două până la trei zile. Ca si vinul alb, se va degusta la o temperatura de 8-10°. După trei zile, vinul își va pierde prospețimea și aromele.
Vinurile spumante se consumă până a doua zi, după deschidere. Odată ce sticla este deschisă, Dioxidul de carbon se evaporă, aciditatea scade și nu mai oferă nicio aromă.
Cu toate acestea, este posibil să-l păstrați peste noapte, sau chiar până a doua zi, folosind un capac etanș, lăsând efervescența să continue și să crească presiunea.
Unul dintre cele mai evidente semne că vinul nu mai este bun de consumat este schimbarea gustului și mirosului său. Dacă vinul are un gust acru, astringent sau orice alt gust neplăcut, sau dacă emană un miros dezagreabil, poate fi un semn că s-a deteriorat.
O altă indiciu că vinul nu mai este potabil poate fi schimbarea culorii. De exemplu, vinurile albe sau rosé pot deveni galbene sau maronii după ce au fost deschise, cu mai mult timp în urmă, ceea ce poate indica faptul că s-au oxidat și nu mai sunt potabile.
Dacă observi sedimente sau reziduuri în vinul deschis, acesta poate fi un semn că vinul s-a deteriorat. Sedimentele pot fi particule de drojdii sau alte impurități care se pot forma în vinul deschis în timpul procesului de oxidare.