Atunci când vine vorba despre siguranța alimentară, carnea proaspătă se numără printre produsele cele mai perisabile. Dacă nu este depozitată corespunzător sau dacă se depășește o anumită perioadă și nu este consumată, carnea poate deveni periculoasă pentru consum. Cât timp rezistă în frigider carnea de vită proaspăt tocată. Cum o poți depozita pentru a-i prelungi perioada de valabilitate.
Fie că ai carne tocată din surse proprii sau o cumperi din magazin, trebuie să respecți anumite reguli atunci când vine vorba despre depozitare. Indiferent că este de vită, de porc sau de pasăre, carnea tocată este mult mai pretențioasă decât carnea macră. Din acest motiv, are nevoie să fie depozitată corect.
Citește și: Alimentele care expiră după ce au stat o zi în frigider. Nu mai sunt bune, e cazul să le arunci
Atunci când ai nevoie de carne tocată, încearcă pe cât posibil să cumperi o carne de calitate, care să fie tocată pe loc. Evită carnea deja tocată și ambalată în caserole sau pungi. După ce ai ajuns cu cartea tocată acasă, pune-o într-o pungă cu ziplock sau videaz-o, dacă ai un astfel de aparat, astfel încât să nu intre aer în pungă. Atunci când carnea este depozitată în pungi închise ermetic, scade riscul înmulțirii bacteriilor.
Carnea tocată se depozitează pe raftul cel mai de jos al frigiderului, unde este temperatura cea mai scăzută. Punguțele sau caserolele cu carne tocată nu ar trebui să stea la frigider mai mult de 2 zile, din momentul achiziționării. Carnea care este deja tocată și ambalată, are inscripționată o dată de valabilitate pe ambalaj, care este de obicei de 2-3 zile.
Citește și: Cât timp se poate păstra untul la frigider, după ce a fost deschis. Detaliul pe care e important să-l știi
Încearcă, așadar, să gătești carnea de vită proaspăt tocată la cât mai scurt timp. Dacă atunci când deschizi ambalajul observi că și-a schimbat mirosul, culoarea sau consistența, arunc-o imediat. Carnea nu mai este bună pentru consum și poate duce la toxiinfecții alimentare.
Carnea tocată este, așadar, mult mai perisabilă decât alte tipuri de carne. Bucăți precum rasolul, cotletul sau mușchiul rezistă la frigider chiar și 5 zile fără probleme. Cârnații, carnea afumată și carnea marinată pot fi păstrare la rece chiar și o săptămână, înainte de a fi gătite.
Citește și: Cât timp se pot păstra sarmalele în frigider, de fapt. Nu multă lume știe asta
O modalitate de a păstra mai mult timp carnea proaspătă este să o congelezi. În cazul cărnii tocate, este de preferat să o pui la congelator într-un timp cât mai scurt după ce a fost procesată în acest fel. Carnea tocată de vită poate fi congelată în pungi cu ziplock sau în ambalaje vidate, etichetate cu data la care a fost depozitată.
Poți păstra carnea tocată în congelator pentru 3-4 luni, după care ar trebui să o consumi. Carnea macră, proaspătă, rezistă la congelator până la 9 luni, în timp ce carnea afumată, oasele și cârnații pot fi păstrare la congelator până la un an fără probleme.