Cât timp rezistă ketchup-ul în frigider după ce l-ai deschis? Destul de des ne întrebăm dacă un anumit aliment din frigider mai poate fi consumat. Pe lângă modul în care este pregătită hrana, trebuie să fim foarte atenți și la depozitarea acesteia. Temperatura optimă și perioada de păstrare a alimentelor sunt factor esențial atunci când vrem să știm cum să păstrăm alimentele. Mâncarea alterată provoacă numai probleme: toxiinfecție alimentară sau indigestie.
Există câteva alimente care au un risc crescut de apariție a bacteriilor în scurt timp de la preparare sau desfacere. Spre exemplu, mâncarea gătită sau alimentele perisabile, cum sunt peștele sau carnea, au un timp maxim de păstrare la temperatura camerei de aproximativ două ore. După acest interval riscul de apariție al bacteriilor este foarte ridicat. Potrivit administrației alimentelor si medicamentelor din SUA (FDA), acest lucru este valabil în cazul în care temperatura este ridicată, în jur de 32 de grade Celsius.
Chiar dacă pare o perioadă de timp scurtă, e bine de știut că bacteriile se dezvoltă foarte repede, mai ales atunci când temperatura este cuprinsă între 4,5 și 60 de grade. Din acest motiv se recomandă ca temperatura de gătire să fie de peste 70 de grade Celsius. Cât despre temperatura de depozitare în frigider, aceasta trebuie să fie de 4 grade sau chiar mai mică.
Ketchup-ul, spre exemplu, după deschidere, poate fi păstrat atât în frigider, cât și în cămară, pentru o perioadă de șase luni sau un an. Această regulă se aplică după ce a fost deschis.
Potrivit specialiștilor, multe dintre alimentele depozitate în frigider trebuie consumate cât mai repede, chiar dacă sunt păstrate la temperatura optimă. În ceea ce privește alimentele în stare crudă/negătite, se aplică următoarele reguli: