Creveții se numără printre cele mai apreciate fructe de mare. Pot fi savurați pe post de aperitiv, alături de diverse sosuri, pot fi puși în salate sau gătiți cu paste, în funcție de preferință. Creveții proaspeți se gătesc diferit față de cei congelați, iar pentru un rezultat delicios, trebuie să respecți timpul de gătire. Cât timp se fierb creveții congelați și ce trebuie să faci cu ei imediat după ce îi scoți din apa fierbinte.
În ultimii ani, creveții au început să fie tot mai folosiți și în bucătăria românească. Aceștia pot fi incluși în diverse rețete, se gătesc rapid, sunt gustoși și reprezintă o sursă excelentă de proteine. Dacă îi cumperi direct curățați, tot ce mai ai de făcut este să îi prepari și să îi savurezi. Dacă îi cumperi întregi, va trebui să îi cureți înainte de a-i găti.
Pentru a decortica creveții, se rupe mai întâi capul, prin mișcări circulare. Apoi, va trebui să îndepărtăm coada și piciorușele, după care se înlătură carapacea care acoperă corpul creveților. Ultimul pas este să crestați puțin creveții pe spate, pentru a îndepărta intestinul. Acesta arată ca un firicel subțire, închis la culoare. După ce este îndepărtat, creveții se spală cu apă rece, apoi pot fi gătiți.
Citește și: Cum se curăță ușor și rapid creveții. Metoda de mare ajutor
Cea mai simplă metodă de a găti creveții este să îi fierbi. Odată fierți, aceștia pot fi păstrați la figider câteva zile sau pot fi folosiți la diverse rețete. În magazine se găsesc creveți congelați prefierți, iar dacă optați pentru aceștia, timpul de fierbere va scădea.
Pentru a fierbe creveții congelați se pune o oală cu apă și sare pe aragaz. Creveții se lasă să se dezghețe la temperatura camerei, timp de 30 de minute. Când apa fierbe, se adaugă creveții și se lasă la fiert 2-3 minute, dacă sunt de dimensiune medie. Dacă sunt mari (jumbo), creveții congelați se fierb 4-5 minute. Atunci când sunt gătiți, își vor schimba culoarea din gri sau alb, în portocaliu deschis.
Imediat ce au fiert, creveții se scot din oală și se strecoară. Pentru a-și păstra culoarea și textura crocantă, ei pot fi puși în apă foarte rece. Pregătiți un bol cu apă și gheață și imediat după ce i-ați luat de pe foc, puneți-i în apă rece, pentru a opri procesul termic.
Citește și: Cel mai ușor și rapid mod de a găti creveții. Ies delicioși așa, rețeta pe care trebuie să o încerci
Cea mai simplă și mai gostoasă metodă de a găti creveții este să îi prăjești în unt, cu usturoi, vin și pătrunjel. Pot fi savurați ca atare și este o rețetă care se prepară rapid. Combinația de unt cu usturoi și verdețuri este delicioasă, iar creveții vor fi îmbrăcați într-un sos savuros.
Ingrediente:
Citește și: Ingredientul secret pe care să-l adaugi când gătești creveți. Gustul va fi divin, ceva mai bun nu ai mâncat
Mod de preparare:
Se spală creveții cu apă rece și se lasă câteva minute pe șervețele de bucătărie, pentru a fi complet uscați. Se toacă mărunt usturoiul, se pune o tigaie pe foc și se adaugă untul. Când acesta s-a topit, se pune usturoiul și se călește timp de un minut, după care se adaugă creveții. Se presară un praf de sare și se adaugă o jumătate de pahar de vin.
După două minute, creveții se întorc și pe partea cealaltă, pentru a se rumeni uniform, după care se scot din tigaie. Se lasă sosul să scadă, astfel încât să se evapore alcoolul. Se oprește focul, se pun din nou creveții în vas și se adaugă pătrunjelul proaspăt tocat.