Ouăle poșate sunt ouă fierte în apă, fără coajă, poate cea mai cunoscută rețetă cu ouă poșate este rețeta de ouă benedict. Ouăle sunt fierte în apă clocotită timp de aproximativ 4-6 minute, în funcție de preferința fiecăruia privind consistența gălbenușului. După aceea, ouăle sunt scoase din apa clocotită și se lasă să se răcească puțin, înainte de a fi servite.
Cum se prepară ouă poșate perfecte?
Cu toate acestea, cea mai mare problemă pentru multe persoane, care decid să facă acest tip de ou, este găsirea punctului exact de fierbere, astfel încât, atunci când sunt sparte, să se poată bucura de gălbenușul moale și de albușul închegat. La fel, ouăle poșate sunt o alternativă sănătoasă la celebrele ouă prăjite, iar, în acest caz, le poți savura fără a adăuga grăsime.
1.Prospețimea ouălor
În primul rând, reușita unui ou poșat perfect, ține de prospețimea și de calitatea ouălor. Ouăle trebuie să fie proaspete, cu data de expirare cât mai îndepărtată ( minim trei săptămâni). Albușul este mai dens la un ou proaspăt, va coagula mai repede și își va păstra forma mai bine.
2.Modul de preparare a ouălor poșate
- Pune un litru de apă la fiert. Între timp sparge un ou într-un pahar, cu grijă, astfel ca gălbenușul să rămână întreg.
- Când apa începe să fiarbă, redu focul al minim și toarnă o lingură de oțet. Oțetul este folosit pentru a menține gălbenușul intact.
- Cu o lingură formează în apă un fel de vârtej, apoi adaugă oul din pahar, prin alunecare. Vârtejul va colecta albușul și îl va ajuta să nu se împrăștie în apă. Folosind o lingură, adună albușul, în jurul gălbenușului. Fierbe oul, în jur de 3 minute.
Sparanghelul este una dintre cele mai rafinate și sănătoase legume, dar este prea puțin folosit în bucătăria românească. Cu un gust dulceag, o textură crocantă…
Un mic dejun simplu și echilibrat poate fi cheia unei zile reușite, iar pentru a-ți începe dimineața cu energie și vitalitate, combinațiile naturale de alimente…
Vezi și Trucul pentru cea mai pufoasă omletă. Ce trebuie să faci de fapt cu ouăle, înainte de a le pune în tigaie
Alternative de preparare a ouălor poșate
- O metodă de preparare a ouălor poșate este să folosiți un borcan, mic, de sticlă cu capac, cum sunt cele cu mâncare de bebeluși. Borcanul se scufundă în apă și se prepară exact ca la metoda clasică, doar timpul de gătire va fi mai mare: 10-12 minute. Astfel, oul se gătește pe baie de aburi și se servește imediat, fierbinte. Dacă nu ai borcane mici, ouăle poșate se mai pot pregăti în ceșcuțe mici de espresso, pe care le acoperi cu un capac din folie de aluminiu.
- Mai există o metodă de a prepara ouă poșate, pe care nu o recomandăm datorită folosirii plasticului în apă fierbinte, doar o vom prezenta: o ceșcuță de cafea se tapetează cu folie alimentară, se sparge oul și se formează un pachet sigilat. Se scufundă pachetul cu ou în apă fierbinte și se lasă să fiarbă timp de 4-6 minute.
Cum se servesc ouăle poșate
Ouăle poșate se consumă simple, pe felii de pâine prăjită, cu sare. Se potrivesc de minune cu sos olandez, somon afumat, brânză cu mucegai albastru, unt, parmezan sau avocado.
Ouăle Benedict sunt o rețetă populară de mic dejun din bucătăria americană, care constă în două jumătăți de chifle englezești prăjite, fiecare acoperită cu felii de șuncă prosciutto sau bacon crocant, un ou poșat și sos hollandaise.
Vezi și Trucul simplu prin care ouăle nu se mai lipesc de tigaie. Ce trebuie să adaugi înainte de a le pune în tigaie, trebuie să încerci și tu
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!