Ouăle vopsite sunt fără îndoială simbolul mesei de Paște. Ziua în care se înroșesc ouăle este, potrivit tradiției, Joia Mare. Gospodinele știu cât de important este ca ouăle lor să aibă o culoare frumoasă și uniformă. Dar pentru a obține acest lucru, trebuie să ții cont de timpul lor de fierbere. Astăzi îți vom spune cât timp se fierb ouăle, înainte de a fi vopsite.
Pentru că mai sunt doar două zile până la Joia Mare, ziua în care în mod tradițional se vopsesc ouăle de Paște, îți vom prezenta câteva trucuri pentru ca ouăle tale să iasă perfecte.
Înainte de toate, trebuie alese cu grijă ouăle, întrucât nu toate sunt potrivite pentru a fi vopsite. Găsești toate detaliile de care ai nevoie refiritoare la lucru în articolul „Acestea sunt cele mai bune ouă pentru vopsit. Au coaja mai groasă și nu se pătează”.
După ce am aflat care sunt cele mai bune ouă pentru vopsit, să revenim la fierberea lor. Nicio gospodină nu își dorește ca ouăle să se crape în timpul procesului de firbere. De asemenea, nu este de dorit nici ca aceastea să fie fierte insuficient. Pentru ca ele să rămână întregi și să poată fi vopsite și încondeiate ca la carte, trebuie respectați timpii de firbere.
În primul rând, așează ouăle într-un singur strat pe fundul cratiței. Adaugă apa astfel încât, să depășeacă ouăle cu cel puțin 1-2 centimetri. Cu cât mai multe ouă ai în cratiță, cu atât mai multă apă va trebui să ai. Spre exemplu, 6 ouă ar trebui să fie acoperite de cel puțin un centimetru de apă, iar între 7 și 12 ouă, de 2 centimetri.
Pentru a evita crăparea sau spargerea ouălor în timpul fierberii, ele trebuie lăsate la foc mic spre mediu. Nu pune ouăle la fiert imediat ce le-ai scos din frigider. Ai puțină răbdare să ajungă la o temperatură cât mai apropiată de ambient. Vei evita ca acestea să crape în timpul fierberii.
Nu fierbe apa înainte de a adăuga ouăle. Chiar dacă nu pui ouăle direct din frigider, șocul termic se va resimți, iar coaja ouălor se poate fisura.
Înainte de a vedea cât timp trebuie fierte ouăle de Paște, va trebui să respecți regulile de mai sus. Pune cratița pe plită la foc mare până când apa începe să fiarbă, apoi redu focul. În funcție de rezultatul dorit, vei lăsa ouăle pe foc între 2 și 15 minute, conform imaginii de mai jos.