Cât timp se fierbe bulgurul. Cum îl gătești corect pentru un gust nemaipomenit

Timpul de gătire depinde de granulație

Scris de: Daoud Andra

23 Nov. 2023

Cât timp se fierbe bulgurul. Cum îl gătești corect pentru un gust nemaipomenit

Bulgurul este un aliment din ce în ce mai folosit în bucătăria românescă. Este ușor de preparat și poate fi inclus în numeroase rețete. Pentru a obține o mâncare delicioasă, este esențial să știi cât timp se fierbe bulgurul și cum îl gătești pentru a te bucura pe deplin de gustul și proprietățile lui.

Ce este bulgurul

Bulgurul este un tip de cereale foarte folosit în zona mediteraneană și în bucătăria orientală. În ultimii ani, a căpătat popularitate și în țara noastră, fiind inclus în numeroase rețete delicioase. Bulgurul este obținut din grâu de mai multe tipuri. Boabele de grâu sunt hidratate și gătite la aburi până la o anumită temperatură, după care se sparg.

Citește și: Secretul celor mai gustoși ardei umpluți de post. Cât timp se țin la cuptor și ce nu trebuie să lipsească din rețetă, ies perfecți așa

După ce boabele sunt uscate, ele sunt măcinate la granulații diferite, astfel obținându-se bulgurul. Acesta poate fi folosit la salate, dar și la diferite tipuri de preparate. De exemplu, se pot face ardei umpluți de post cu bulgur sau pilaf. Are o textură plăcută și o aromă de nucă atunci când este gătit, motiv pentru care se bucură de popularitate în bucătăria orientală.

Cât timp se fierbe bulgurul

Timpul de gătire al bulgurului depinde de granulație. Cu cât este măcinat mai fin, cu atât va fierbe mai repede. Bulgurul grosier, ale cărui boabe sunt aproximativ de dimensiunea bobului de grâu, vor fierbe ceva mai greu. Acesta are nevoie de 10-15 minute pentru a fi gătit complet. Dacă vrei ca rezultatul să fie al dente, fierbe bulgurul timp de 12 minute. Dacă vrei ca boabele să fie moi, gătește-l 15 minute.

Citește și: Nu mai fierbe găluștele direct în supă. Greșeala pe care mulți o fac, strică tot gustul

Bulgurul măcinat fin fierbe mult mai repede. El poate fi pus doar la înmuiat în apă clocotită sau poate fi dat într-un clocot pe aragaz, apoi folosit la mâncare.

Cât timp se fierbe bulgurul 2
Bulgur cu granulație mare

Pilaf de bulgur, o rețetă simplă și savuroasă

O modalitate delicioasă de a găti bulgurul este să-l transformi în pilaf. Vei obține o garnitură savuroasă, care se potrivește perfect alături de carne de pui.

Ingrediente:

  • 200 g bulgur
  • 400 ml supă de pui/de legume sau apă
  • 2 linguri ulei
  • 30 g unt
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 ardei kapia
  • 2 roșii sau o lingură pastă de tomate
  • sare
  • piper
  • condimente
  • verdeață

Citește și: Ingredientul pe care să-l adaugi în oala cu cartofi pentru a fierbe de două ori mai repede. Este trucul marilor bucătarilor din întreaga lume

Mod de preparare:

Toacă ceapa și ardeiul și dă morcovul prin răzătoarea mare. Pune legumele la călit într-o cratiță în care ai adăugat unt și ulei de măsline. Adaugă un praf de sare și unul de piper și călește-le timp de câteva minute. Adaugă roșiile decojite și tocate cubulețe sau pasta de tomate, precum și supa sau apa.

Este esențial să folosești supă de pui sau de legume, pentru că va da pilafului un gust mai bogat. Dacă nu ai, folosește apă. Când dă în clocot, adaugă și bulgurul în vas. Acoperă cu un capac și lasă să fiarbă timp de 5 minute, la foc mediu. Amestecă, după care redu focul și mai lasă pilaful la fiert încă 7-10 minute, până când bulgurul a absorbit lichidul.

Citește și: Cât timp se fierbe zacusca. Secretul ca să reziste toată iarna și să nu prindă mucegai

La final, poți adăuga și alte condimente, precum chimion, chilli sau boia afumată. Când pilaful este gata, oprește focul și adaugă verdeață proaspăt tocată deasupra. Poți folosi pătrunjel sau coriandru verde.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *