Bulgurul este un aliment din ce în ce mai folosit în bucătăria românescă. Este ușor de preparat și poate fi inclus în numeroase rețete. Pentru a obține o mâncare delicioasă, este esențial să știi cât timp se fierbe bulgurul și cum îl gătești pentru a te bucura pe deplin de gustul și proprietățile lui.
Bulgurul este un tip de cereale foarte folosit în zona mediteraneană și în bucătăria orientală. În ultimii ani, a căpătat popularitate și în țara noastră, fiind inclus în numeroase rețete delicioase. Bulgurul este obținut din grâu de mai multe tipuri. Boabele de grâu sunt hidratate și gătite la aburi până la o anumită temperatură, după care se sparg.
După ce boabele sunt uscate, ele sunt măcinate la granulații diferite, astfel obținându-se bulgurul. Acesta poate fi folosit la salate, dar și la diferite tipuri de preparate. De exemplu, se pot face ardei umpluți de post cu bulgur sau pilaf. Are o textură plăcută și o aromă de nucă atunci când este gătit, motiv pentru care se bucură de popularitate în bucătăria orientală.
Timpul de gătire al bulgurului depinde de granulație. Cu cât este măcinat mai fin, cu atât va fierbe mai repede. Bulgurul grosier, ale cărui boabe sunt aproximativ de dimensiunea bobului de grâu, vor fierbe ceva mai greu. Acesta are nevoie de 10-15 minute pentru a fi gătit complet. Dacă vrei ca rezultatul să fie al dente, fierbe bulgurul timp de 12 minute. Dacă vrei ca boabele să fie moi, gătește-l 15 minute.
Citește și: Nu mai fierbe găluștele direct în supă. Greșeala pe care mulți o fac, strică tot gustul
Bulgurul măcinat fin fierbe mult mai repede. El poate fi pus doar la înmuiat în apă clocotită sau poate fi dat într-un clocot pe aragaz, apoi folosit la mâncare.
O modalitate delicioasă de a găti bulgurul este să-l transformi în pilaf. Vei obține o garnitură savuroasă, care se potrivește perfect alături de carne de pui.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Toacă ceapa și ardeiul și dă morcovul prin răzătoarea mare. Pune legumele la călit într-o cratiță în care ai adăugat unt și ulei de măsline. Adaugă un praf de sare și unul de piper și călește-le timp de câteva minute. Adaugă roșiile decojite și tocate cubulețe sau pasta de tomate, precum și supa sau apa.
Este esențial să folosești supă de pui sau de legume, pentru că va da pilafului un gust mai bogat. Dacă nu ai, folosește apă. Când dă în clocot, adaugă și bulgurul în vas. Acoperă cu un capac și lasă să fiarbă timp de 5 minute, la foc mediu. Amestecă, după care redu focul și mai lasă pilaful la fiert încă 7-10 minute, până când bulgurul a absorbit lichidul.
Citește și: Cât timp se fierbe zacusca. Secretul ca să reziste toată iarna și să nu prindă mucegai
La final, poți adăuga și alte condimente, precum chimion, chilli sau boia afumată. Când pilaful este gata, oprește focul și adaugă verdeață proaspăt tocată deasupra. Poți folosi pătrunjel sau coriandru verde.