Carnea de curcan este un aliment cu beneficii dovedite în dietă. Are un conținut ridicat de proteine și unul scăzut de grăsimi. Este ideală în alimentația copiilor, dar și în dietele de slăbit și în regimuri, pentru cei care nu au voie să consume carne grasă. Cât timp se fierbe carnea de curcan și cum să o gătești pentru a fi delicioasă.
Carnea de curcan ar trebui să fie inclusă în alimentație cel puțin o dată pe săptămână. Nutriționiștii spun că este superioară din punct de vedere calitativ altor tipuri de carne, precum cea de pui, de exemplu. Este o sursă importantă de proteine, dar în același timp este o carne slabă, motiv pentru care ne putem bucura de ea fără să ne facem griji cu privire la siluetă.
Din carnea de curcan se pot prepara supe, ciorbe, fripturi, poate fi gătită la cuptor sau chiar pe grătar, dacă este tăiată potrivit. Mai mult, din pieptul de curcan se poate face șnițel, dar poate fi și marinat, pentru o aromă deosebită. Deși are o textură mai densă decât puiul, carnea de curcan devine foarte fragedă dacă este gătită corect. Are nevoie de timp suficient pentru a se găti și trebuie să fie pregătită la foc mic. Dacă ții cont de aceste două aspecte, nu ai cum să dai greș.
Atunci când vrei să gătești o ciorbă sau o supă de curcan sau pur și simplu vrei să mănânci carnea fiartă, este important să o lași pe foc destul timp pentru a se găti. Carnea de curcan se porționează în bucăți potrivite și se pune la fiert în apă rece. În funcție de dimensiunea și de tipul bucății de carne, aceasta va fi lăsată la fiert mai mult sau mai puțin.
Dacă vorbim despre aripi, spate, gât și, în general, bucăți de carne mai osoase, care se folosesc în general la ciorbă, acestea trebuie să fiarbă cel puțin o oră, la foc mic. O pulpă de curcan care este pusă la fiert întreagă sau o jumătate de piept au nevoie de ceva mai mult timp pentru a se găti. În cazul acestor bucăți de carne, este nevoie de o oră și jumătate sau chiar două, în funcție de cât de fragedă este carnea.
Citește și: Cum se fierbe corect carnea de pui pentru supă. Și tu ai procedat greșit până acum? Secretul bucătarilor
Pe măsură ce fierbe, carnea de curcan se încearcă periodic pentru a vedea dacă este gata. Poți face acest lucru cu o furculiță, iar atunci când carnea este gătită, aceasta se va desprinde cu ușurință de pe oase. În cazul în care carnea are o textură tare, este nevoie să mai fie lăsată pe foc.
Chiar dacă ai nevoie doar de carnea fiartă și nu vrei să faci supă sau ciorbă, nu arunca apa în care fierbe curcanul. După ce îndepărtezi spuma de la suprafață, adaugă puțină sare și rădăcinoase întregi, curățate. Când carnea a fiert, scoate-o din oală și îndepărtează și legumele. Strecoară zeama și păstreaz-o la congelator, pentru că o poți folosi ulterior la numeroase preparate.