Fasolea este una dintre cele mai sățioase și accesibile legume folosite în bucătăria românească. În plus, este foarte gustoasă și versatilă, putând fi gătită în mai multe feluri. Cât timp se fierbe fasolea boabe, în funcție de soi și de ce vrei să faci cu ea și ce ingredient poți adăuga în apă pentru a scădea timpul de gătire.
Fasolea uscată sau fasolea boabe este o sursă excelentă de proteine și de fibre. Face parte din familia leguminoaselor și are un indice glicemic scăzut. Ea poate fi preparată în diverse moduri, de la ciorbă până la iahnie sau fasole bătută. Timpul de gătire este diferit în funcție de soiul de fasole, dar și de mâncarea pe care o preparăm.
Fasolea albă, de exemplu, fierbe mai repede decât cea roșie sau cea pestriță. Timpul de fierbere este influențat și de cât de bătrână este fasolea, dar și de apa pe care o folosim. O apă dură va face ca fasolea să fiarbă mai greu și boabele să rămână tari, chiar dacă este pe foc de ceva timp.
Înainte de a o găti, fasolea trebuie să fie hidratată. Pune boabele de fasole în apă rece, de seara, și lasă-le la înmuiat peste noapte. Schimbă apa și pune fasolea la fiert. După ce dă în clocot, schimbă din nou apa. Fasolea trebuie să fiarbă cel puțin o oră și jumătate, însă timpul de gătire poate fi și mai mare, de până la 4 ore, în funcție de soi și de cât de moi vrei să fie boabele.
Citește și: De câte ori trebuie să schimbi apa la fasole, când o fierbi. Trucul gospodinelor iscusite
Atunci când fasolea a dat în clocot, se schimbă cel puțin o apă. Multe gospodine schimbă apa de trei ori, pentru a evita problemele digestive pe care le provoacă acest aliment. În apa în care fierbe fasolea nu se adaugă sare de la început. Aceasta face ca boabele să rămână tari și să fiarbă mai greu.
Poți adăuga, în schimb, o linguriță de bicarbonat de sodiu. Acesta face ca fasolea să fiarbă mult mai repede și timpul de gătire să se reducă chiar și la jumătate. Pentru a ști dacă boabele au fiert, testează fasolea periodic. Atunci când acestea sunt moi și învelișul transparent începe să se desprindă, vei ști că sunt fierte.
Dacă ai nevoie de fasole pentru o salată, de exemplu, timpul de gătire va fi mai mic, pentru ca boabele să nu se fărâmițeze. Dacă prepari iahnie sau fasole bătută, boabele pot fi fierte mai mult timp, respectiv până încep să desfacă în jumătăți.