Mămăliga este nelipsită de pe mesele românilor de sute de ani. Se consumă și în alte țări, astfel că rețetele sunt diferite. Îți spunem mai jos cu se face și cât timp se fierbe mămăliga dacă folosești mălai de țară. Există un secret pe care puține persoane îl cunosc.
Mămăliga reprezintă unul dintre preparatele de bază din bucătăria românească. Pentru a fi perfectă, fără cocoloașe, iată câteva trucuri utile:
Sarea ajută întotdeauna la un gust mai bun al oricărui preparat. Atunci când este folosită în exces deja mâncarea nu mai este bună pentru consum. La fel se întâmplă și în cazul mămăligii. Chiar dacă este un preparat ușor de făcut și necesită un timp relativ scurt de gătire, trebuie să ținem cont de câteva aspecte, dacă vrem ca mămăliga să iasă așa cum o făcea bunica.
Astfel, pentru 500 de ml de apă, 180 de grame de mălai se folosește o linguriță de sare.
După ce ai terminat de pus tot mălaiul, dă focul mai mic și lasă mămăliga să fiarbă. Amestecă la interval de câteva secunde, pentru ca mămăliga să fiarbă uniform. Când aceasta a căpătat consistența dorită, înseamnă că este gata. Vei ști că mălaiul este deja fiert în momentul în care mămăliga începe să se desprindă de pe margini.
La final, dacă vrei să simți gustul autentic de mămăligă, așa cum era la bunica acasă, răstoarn-o pe un tocător de lemn și nu pe farfurie de porțelan sau sticlă. Lemnul dulce absoarbe umiditatea din mămăligă și îi dă un gust bun, ca la bunica.