Năutul este o leguminoasă foarte asemănătoare cu fasolea, atât din punct de vedere al gustului, cât și ca proprietăți. Poate fi folosit la salate, poate fi inclus în tocănițe sau transformat în pastă (hummus) și este extraordinar de hrănitor și sățios. Cât timp se fierbe năutul, pentru a fi perfect pentru consum? Metoda de gătire este foarte simplă.
Năutul mai este cunoscut și sub denumirea de ”mazărea berbecilor” și face parte din categoria plantelor leguminoase. Este foarte popular în bucătăria orientală, iar în ultimii ani a început să fie utilizat din ce în ce mai des și la noi. De obicei, se găsește în supermarketuri ambalat în conserve sau borcane, gata fiert, numai bun de gătit.
Citește și: Chifteluțe din năut cu dovlecei și susan. Rețetă de post, fără gluten
Dacă vei cumpăra năut prefiert, îți ușurezi semnificativ munca. Cea mai simplă metodă de a-l găti este să prepari hummus din el. Boabele de năut scurse de apă se pun în blender, împreună cu: usturoi, iaurt, tahini (pastă de susan), ulei de măsline și condimente. Se mixează până când se obține o pastă omogenă, asemănătoare cu fasolea bătută sau cu salata de vinete.
O altă modalitate de a găti năutul este sub formă de tocăniță, împreună cu alte legume. Cel mai bine se potrivește cu vânătă, iar o astfel mâncare este simplu și rapid de preparat. Ambele legume au nevoie de puțin timp de gătire, astfel că într-o jumătate de oră, masa este gata.
Citește și: Cât timp se fierbe fasolea boabe, de fapt. Secretul pentru un gust desăvârșit
Năutul poate fi inclus și în diverse salate rapide de vară. O combinație delicioasă și care ține de foame este de: năut, roșii, castraveți, ceapă, pătrunjel și brânză de capră. Din năut se pot face însă și chifteluțe delicioase, celebrele falafel, care sunt o variantă perfectă de chiftele fără carne.
Dacă nu vrei să cumperi năut gata fiert, la conservă sau la borcan, poți opta pentru varianta în care îl fierbi tu. În magazine se găsește năut la pungă, nefiert. Boabele acestuia sunt mai mici decât cele fierte, pentru că atunci când este gătit, se umflă.
Năutul crud se spală cu apă rece și se pune într-un vas cu apă din belșug. Se adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu. Acesta va grăbi ulterior procesul de fierbere și năutul se va găti mai repede. Volumul de apă trebuie să fie de 5-6 ori mai mare decât cel de năut. Acesta se lasă peste noapte la hidratat și va absorbi o cantitate importantă de apă.
Citește și: Nu mai fierbe pastele în apă. Așa ies mult mai gustoase, metoda pe care o vei folosi mereu
A doua zi, se scurge apa care a mai rămas și se adaugă apă proaspătă peste năut. Se pune la fiert și se îndepărtează spuma care se formează la suprafață. Se lasă năutul la fiert la foc mic și se completează cu apă dacă este nevoie. Acesta va avea nevoie de aproximativ 2 ore pentru a fi gătit. Timpul de fierbere poate crește dacă nu pui bicarbonat de la început.
Când boabele de năut devin moi și se desprinde acel înveliș transparent de pe ele, înseamnă că sunt fierte. Năutul poate fi păstrat la frigider sau la congelator, în borcane sau caserole. De asemenea, acesta poate fi fiert la oala sub presiune, caz în care timpul de gătire scade semnificativ.